Az Anonymous a Facebook ellen támad?

Néhány napja bombaként robbant a hír, hogy a hírhedt aktivista-hacker csoport az Anonymous, hadat üzent a világ legnagyobb közösségi oldalának a Facebooknak. A hírek alapját egy júliusi, a Youtube videómegosztón közzétett videó képezi, melyben egy eltorzított hang arról beszél, hogy a Facebooknak felelnie kell azért, mert felelőtlenül bánnak a felhasználók adataival, hogy azok a profilok törése után is az adatbázisban maradnak illetve azért, mert állítólag a közösségi oldal adatokat ad ki az amerikai titkosszolgálatoknak. A beszélő arra szólítja fel a szimpatizánsokat, hogy csatlakozzanak az “Operation Facebook” kezdeményezéshez és november 5-én együttes erővel “pusztítsák el” a Facebookot.

Azóta több informatikai blog is fejtegette, hogy a csoport vajon tényleg képes lenne-e a 60 ezer szerverrel kiszolgált oldal működését akadályozni vagy megbénítani, de mindeközben az Anonymous csoport hivatalos Twitter oldalán kijelentette, nem ők állnak a kezdeményezés mögött, bár előfordulhat, hogy azt egy kisebb Anonymous tagokból álló radikális csoport szervezi azt. A hackercsapat esetében, amúgy is nehéz vezetőkről és egységes utasításokról beszélni, hiszen ők maguk is állítják az csoportnak nincsenek vezetői. Ezt támasztja alá az az idézet, melyet a Gizmodo szerzett, egy az Anonymous IRC csatornáján folyó beszélgetésből: “Az Anonymous egy gondolkodásmód és nem egy csapat. A gondolatoknak nincsenek vezetőik. Minden lépésünknek vannak támogatói és ellenzői is. Így van ez az Operation Facebookkal is. Az Anonymous mindenkinek lehetőséget ad, hogy szavazzon arról, részt kíván-e venni egy akcióban vagy sem. Bárki létrehozhat akciókat és ha azt megszavazzák, akkor megtervezik és néhányat végre is hajtanak.”
Az persze, hogy az Anonymous tagok többsége nem támogatja a Facebook elleni támadást még nem változtat a tényen, hogy van néhány a csoporthoz köthető tehetséges hacker, akiknek feltett szándéka csapást mérni a népszerű közösségi oldalra.

http://akamai.infoworld.com/d/security/anonymous-allegedly-threatens-kill-facebook-169477
http://www.theatlanticwire.com/technology/2011/08/nobody-believes-anonymous-can-hack-facebook/41086/
http://www.businessinsider.com/anonymous-operation-facebook-2011-8