Black Hat balhé után Michael Lynn és Cisco megegyeztek

Szerdán a Black Hat konferencián Michael Lynn előadása során bemutatta egy súlyos sérülékenység kihasználását a Cisco IOS (Internetwork Operating System) operációs rendszerben. Az előadást Cisco és az ISS (Internet Security Systems), Lynn volt munkáltatója megpróbálták megakadályozni. Egy VoIP (hang a hálón) sérülékenységről szóló előadással pótolták volna az előadást az IOS helyett. Órákkal az előadás kezdete előtt Michael Lynn úgy döntött, hogy elhagyja az ISS-t ahol biztonságtechnikai kutatóként dolgozott, és megtartotta az előadást az IOS-ről.

A Cisco routerek a legelterjettebbek az Interneten, így egy veszélyes sérülékenység széleskörű kihasználása akár az Internet összeomlását is okozhatja.

Michael Lynn az IOS sérülékenységeinek feltárásán dolgozott az ISS-nél amikor a hibákat felfedezte. A sérülékenységek kihasználásával Mr. Lynn hozzáfért az IOS parancssorához, ami lehetővé tette hogy irányítsa a routert, vagy lehallgassa az router adatforgalmát.

Cisco és ISS perrel fenyegették Michael Lynnt ha megtartja előadását a IOS-ről, ennek ellenére az előadást mégis megtartotta. Saját bevallása szerint Michael Lynnt az ösztönözte előadása megtartására, hogy a Cisco IOS forráskódját ellopták és részletei felkerültek egy hacker weboldalra. Az előadás során megkérdezte a résztvevőktől “tudja valaki, hogy mi másért lopnának el forráskódot ha nem azért hogy feltörjék.”

Jeff Moss a Black Hat konferencia szervezője azt mondta, hogy “az előadás lényege az volt, hogy bemutassák a probléma létezését és hogy muszály a szoftvereket frissíteni olyan gyorsan amilyen gyorsan csak lehet az ilyen típusú hibák miatt. Ez nem egy útmutató volt a világ elpusztításához.” Lynn azt mondta, hogy a Las Vegas-i előadásból eltávolított minden olyan információt ami lehetővé tenné azt, hogy valaki rájöjjön a technikájára.

Az előadás során Mr. Lynn olyan sérülékenységeket használt ki, amiket Cisco még 2005 áprilisában kijavított, és a sérülékenységet tartalmazó változatokat már nem lehet letölteni sem. Azonban Mr. Lynn szerint az általa használt megoldás lehetővé teszi, hogy a jövőben más sérülékenységek kihasználásával átvegyék Cisco routerek irányítását.

2005 július 28.-án csürtörtökön a San Francisco-i szövetségi bíróságon Cisco, ISS, Black Hat és Michael Lynn az alábbiakban egyeztek meg:

  • Michael Lynn soha nem ismétli meg az előadást amit szerdán a Black Hat konferencián előadott,
  • Michael Lynn átad minden nála levő szabadalmaztatott Cisco forráskódot,
  • Black Hat átad minden videófelvételt Michael Lynn előadásáról.

Referenciák:
Sokkoló bejelentés a hackerkonferencián
Cisco Tries to Quash Vulnerability Talk at Black Hat
Cisco, security researcher settle dispute
Cisco Security Hole a Whopper


Legfrissebb sérülékenységek
CVE-2023-4863 – Google Chrome sérülékenysége
CVE-2023-40186 – FreeRDP sérülékenysége
CVE-2023-20890 – VMware Aria Operations For Networks sérülékenysége
CVE-2023-34039 – VMware Aria Operations for Networks sérülékenysége
CVE-2023-23770 – Motorola MBTS Site Controller sérülékenysége
CVE-2023-38388 – JupiterX Core Premium WordPress Plugin sérülékenysége
CVE-2023-38831 – RARLabs WinRAR sérülékenysége
CVE-2023-38035 – Ivanti Sentry sérülékenysége
CVE-2023-20212 – ClamAV sérülékenysége
CVE-2023-36847 – Juniper Networks Junos OS sérülékenysége
Tovább a sérülékenységekhez »