Cyber Atlantic 2011 sajtóközlemény

2011. november 3-án került megrendezésre az első európai és amerikai közös rendezésű kiberbiztonsági gyakorlat Brüsszelben, az Európai Hálózatbiztonsági Ügynökség (ENISA) és az amerikai Belbiztonsági Minisztérium (Department of Homeland Security) támogatásával.  Az egész napos “Cyber Atlantic 2011” gyakorlat során a résztvevők egy szimulált támadás segítségével vizsgálták miként tudnak együttműködni az európai és az amerikai szakemberek és szervezetek egy esetleges, a kritikus infrastruktúrát érintő támadás esetén.

A Cyber Atlantic 2011 első része egy magas szintű, folyamatos fenyegetést (advanced persistent threat) szimulált, melyben a támadók egy célzott rejtett támadással kíséreltek meg EU tagállamok hálózatbiztonsági ügynökségeitől titkos információkat szerezni és azok nyilvánosságra hozatalával fenyegetni, míg a szimuláció második része a SCADA rendszerek működésének megzavarására és ezek elhárítására koncentrált.

A Cyber Atlantic 2011 gyakorlat része a 2010 novemberében Lisszabonban megkötött európai – amerikai kibervédelmi együttműködési megállapodás végrehajtási folyamatának.  A gyakorlat megrendezéséhez az 2011 első félévében lezajlott soros magyar EU elnökség keretében az Európa Unió és az Egyesült Államok belügyminisztereinek 2011. április 14-én, Gödöllőn megtartott találkozóján szereplő kiberbiztonsági együttműködés napirendi pont részletes megvitatása is nagyban hozzájárult.

A gyakorlaton több mint 16 EU tagállam, valamint az Egyesült Államok kormányzati képviselői és beavatkozó szervezetei (CERT) képviseltették magukat.

Magyarországot a meghatározó kritikus infrastruktúrák – így a kritikus információs infrastruktúrák – ágazati felügyeletét ellátó Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részéről az kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkársága, valamint a Puskás Tivadar Közalapítványon belül működő Nemzeti Hálózatbiztonsági központ szakértői képviselték.

További információ:
http://www.enisa.europa.eu/media/press-releases/first-joint-eu-us-cyber-security-exercise-conducted-today-3rd-nov.-2011
http://blog.dhs.gov/2011/11/united-states-and-european-union-hold.html
http://www.kormany.hu/hu/nemzeti-fejlesztesi-miniszterium/infokommunikacioert-felelos-allamtitkarsag/hirek/kiberbiztonsagi-gyakorlaton-vettek-reszt-a-nemzeti-fejlesztesi-miniszterium-szakertoi