Egyiptom a Vodafone-t használva küld politikai üzeneteket

Egyiptom egyik legnagyobb mobil szolgáltatója állítja, Hosni Mubarak rezsimje feladó nélküli küldött a rezsimet éltető szöveges üzeneteket a hálózatukon keresztül. Rendszerük illetéktelen használatától pedig nem boldogok.

A Vodafone állítása szerint a kormánypárt, a tiltakozások kezdete óta a katasztrófavédelmet használja, hogy üzeneteket küldjön az egyiptomi embereknek. “A rivális szolgáltatók, a Mobinil és az Etisalat is a katasztrófavédelem hatásköre alá esnek. Az üzeneteket nem köthetőek egyértelműen egyik mobilszolgáltatóhoz sem így nem is tudunk felelősséget vállalni azok tartalmáért.”

Az egyiptomi embereket meglepte a sok kéretlen üzenet, mely a jelenlegi rezsim támogatását kéri. Mubarak kormánya péntektől szerdáig leállítatta az internet és mobil szolgáltatások működését, sikertelenül próbálva ezzel megfékezni a tömegdemonstrációkat, melyek Mubarak visszavonulását követelik. De nyilvánvalóan cél volt az is, hogy félrevezessék, félreinformálják az embereket telefonokra küldött szöveges üzenetek segítségével.

A Vodafone Group tiltakozását fejezte ki a hatóságoknak és kijelentették, hogy a jelenlegi eljárás az üzenetekkel kapcsolatban elfogadhatatlan. “Világosan kijelentettük, az üzeneteknek átláthatóaknak kell lennie és a feladó egyértelműen azonosítható kell, hogy legyen.”

http://www.wired.com/dangerroom/2011/02/egypt-hacked-vodafone-to-send-pro-regime-texts/