Együtt a biztonságos internetes pénzügyi szolgáltatásokért

2007. október 12-én együttműködési megállapodást kötött a Puskás Tivadar Közalapítvány (PTA) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a pénzügyi szféra internethasználatával kapcsolatos kockázatok kiszűrése, illetve az esetleges visszaélések megelőzése érdekében.

A megállapodást Schiffer Péter, a PSZÁF főigazgató-helyettese és Kőhalmi Zsolt, a magyar kormány informatikai biztonsági incidenskezelő központját, a PTA CERT-Hungary Központot működtető Puskás Tivadar Közalapítvány ügyvezető igazgatója írta alá.A megállapodás részeként a PTA CERT-Hungary Központ vállalta, hogy a továbbiakban is működteti a 2007. márciusában megalakult felügyeleti, információbiztonsági és a pénzügyi intézményi szakembereket összefogó – incidenskezelési munkacsoportot. A két fél a pénzügyi kultúra fejlesztése érdekében közös oktatóprogramot dolgoz ki, amelynek része lesz a pénzügyekhez kapcsolódó internetbiztonsági tananyag is. A PSZÁF és a PTA CERT-Hungary Központ emellett folyamatos konzultációt tart a felügyelt szektorokkal kapcsolatos internetbiztonsági ügyekben: az eljárásrendekről,az előrejelzésekről és az ezekhez kapcsolódó kommunikációról.

A magyar pénzügyi rendszert az elmúlt hónapokban több alkalommal is adathalász támadás érte. A PSZÁF által a helyzet értékelésére készített felmérés szerint rohamosan nő a felügyelt intézményekkel az interneten keresztül kommunikáló ügyfeleinek száma. Az internetes csatornákat használó intézmények új, sajátos kockázatainak kiszűrése csak közös fellépéssel valósítható meg.