Enigmail – biztonságos levelezés OpenPGP-vel

Az Enigmail egy bővítmény a Thunderbird levelező klienshez és a SeaMonkey programhoz, amely segítségével elvégezhető az elektronikus levelezés OpenPGP szabványos digitális aláírása és titkosítása. A hivatkozásoknál található linkek lépésről lépésre segítséget nyújtanak a kiegészítés letöltésénél, telepítésénél, a kulcsok generálásánál és a levelező kliens konfigurálásánál.

Néhány fogalom a működési háttérhez:

A PGP (Pretty Good Privacy) egy számítógépes program, amely matematikai algoritmusokat használva hitelesítheti (kulcspár – privát, illetve publikus kulcs), vagy titkosíthatja a fájlokat, így megakadályozza az illetéktelen manipulálást, vagy a tartalomhoz történő hozzáférést. A PGP a titkosításhoz aszimmetrikus titkosítási eljárást használ, amihez szükség van a címzett nyilvános kulcsára, és ha digitális aláírás kerül alkalmazásra, akkor szükséges a küldő személy privát kulcsa is. A címzett a saját (privát) kulcsával tudja visszakódolni az eredeti üzenetet. A biztonságos levelezéshez tehát szükséges a levelező partner nyilvános kulcsa, ezért a fogadó félnek meg kell osztania (publikálnia kell) a saját nyilvános kulcsát. A visszafejtés a fogadó fél privát kulcsával lehetséges.

A digitális aláírással biztosítható az üzenet sértetlensége, és amennyiben a küldő nyilvános kulcsa ismert a fogadó fél számára, úgy a személyazonosság is garantálható. A küldő használhatja az RSA vagy a DSA eljárást is digitális aláírás készítéséhez. Ehhez a PGP egy hash-t generál a forrásfájlból, s ezután elkészíti az aláírást, hozzáadva a küldő privát kulcsát.

Forrás és további információk:

https://www.enigmail.net/home/index.php

https://www.enigmail.net/documentation/enigmail-quickstart.pdf

https://www.gnupg.org/

Érdemes csatlakozni az alábbi levelezési listához és fórumhoz:

http://www.mozdev.org/mailman/listinfo/enigmail/

http://www.mozilla-enigmail.org/forum/

 

 


Legfrissebb sérülékenységek
CVE-2023-4863 – Google Chrome sérülékenysége
CVE-2023-40186 – FreeRDP sérülékenysége
CVE-2023-20890 – VMware Aria Operations For Networks sérülékenysége
CVE-2023-34039 – VMware Aria Operations for Networks sérülékenysége
CVE-2023-23770 – Motorola MBTS Site Controller sérülékenysége
CVE-2023-38388 – JupiterX Core Premium WordPress Plugin sérülékenysége
CVE-2023-38831 – RARLabs WinRAR sérülékenysége
CVE-2023-38035 – Ivanti Sentry sérülékenysége
CVE-2023-20212 – ClamAV sérülékenysége
CVE-2023-36847 – Juniper Networks Junos OS sérülékenysége
Tovább a sérülékenységekhez »