Facebook információi buktatták le a laptop tolvajt

Mielőtt ellopsz egy laptopot, légy biztos abban, hogy tudod kivel van dolgod. Ezt a szabályt nem tartotta be egy londoni fiatal, aki nemrégiben a Londonban történt zavargások során elcsent egy notebookot egy lakásból. A notebook tulajdonosa Greg Martin, IT biztonsági specialista, korábbi FBI és NASA alkalmazott, aki szerdán este vette észre, lakását feldúlták és MacBook Pro készüléke pedig eltűnt.

De nyilvánvaló, hogy Martin, aki InfoSecurity 2.0 néven biztonsági blogot is vezet, nem azaz ember, akitől érdemes notebookot lopni. Készülékén telepítve volt ugyanis a Prey elnevezésű ingyenes szoftver, mely kifejezetten ellopott készülékek nyomon követésére szolgál. Martin 2 nappal a rablás után kapott egy automatikus e-mail-t a szoftvertől, hogy notebookjára bejelentkeztek. Az önjelölt hacker azonnal csatlakozott a géphez és két órán keresztül figyelte, mit garázdálkodik a tolvaj. Ezen idő alatt Martinnak sikerült a betörőről szinte minden fontos információt begyűjtenie, mint például név, cím, IP cím, internet szolgáltató és a Facebook azonosító száma. Az információkat elküldte a londoni rendőrségnek, akik nem sokkal később elő is kerítették a 18 éves Soheil Khalilfar-t, az eltulajdonított készülékkel együtt.

http://www.smh.com.au/technology/technology-news/hacker-traces-laptop-thief-using-facebook-information-20110818-1iyw0.html