Feltörték a Gawker Media rendszerét

A Gawkert ért kibertámadás hírétől hangos a szaksajtó, mely nem véletlen, hiszen a médiaóriás többek között olyan oldalak üzemeltetője, mint Gizmodo vagy Lifehacker. A támadásért a Gnosis nevű hacker vagy hackercsoport válalta a felelősséget.

A hackerek által megszerzett körübelül 500 megabájtnyi adat tartalmazta a oldalakon kommentelők és a cég alkalmazottainak jelszavait, a dolgozók magánüzeneteit, valamint a Gawker belső rendszerének, a Ganjának, forráskódját is.

A cég szégyelli a történteket és az oldalon külön felhívásban kérte felhasználóit, hogy változtassák meg a jelszavukat. Bár a felhívás hatására a kommentelők többsége biztosan megváltoztatja jelszavát, a szivárgás azért veszélyes, mert könnyen lehet, hogy ezeket a jelszavakat használták más szájtokon, így netes vásárláshoz vagy online bankokba való bejelentkezéshez, ami további visszaélésekre adhat alkalmat.

Bár az incidenst többen megpróbálták összefüggésbe hozni a céget ért korábbi támadásokkal, a  támadók hagsúlyozták, hogy nem tartoznak a 4chanhez, és nem egy WikiLeaks-szimpatizáns akcióról van szó.

http://www.mediaite.com/online/exclusive-gawker-hacker-gnosis-explains-method-and-reasoning-behind-his-actions/

http://gawker.com/5590840/4chans-sad-war-to-silence-gawker

http://www.duosecurity.com/blog/entry/brief_analysis_of_the_gawker_password_dump