Google ‘Do Not Track’ kiterjesztés

Google kiadta a Chrome böngésző nyomkövető sütiket elutasító kiterjesztését amely lehetővé tenné az ügyfeleknek, hogy megválaszthassák, hogy engedélyezik vagy sem a szörfölési aktivitással kapcsolatos információk gyűjtését. A lépés kevesebb mint két hónappal később jelent meg mint az Egyesült Államok Központi Üzleti Bizottságának “Do Not Track”, azaz ne kövess mechanizmus igénylése. A kiterjesztés kiadása a Mozilla által feltárt mechanizmussal kapcsolatos javaslatot órákkal később követte.

A Chrome kiterjesztés, melynek neve Keep My Opt-Outs kezeli az olyan hirdetési hálózatok elutasítását, melyek az ipar önszabályozási programja alá esenek. Ez egy olyan kérdést vetett fel, hogy azért volt-e szükség erre a szabályozásra, hogy megelőzzék a kormányzati szabályozást? A Google szóvívője szerint:”Nem tudom, hogy így reagálnék-e, de abban bizonyos vagyok, hogy az önszabályozás mindeddig hatékonyan működött”.

A szóvivő nem tudta meghatározni, hogy hány hirdetési hálózatot  érint a kiterjesztés, de elmondása szerint az amerikai top 15 hálózatot kezeli.

http://www.theregister.co.uk/2011/01/24/google_ad_opt_out_chrome_extension/