Hacker háború a színfalak előtt és mögött – egy korszak vége

Az elmúlt hetek a hacker betörésektől voltak hangosak, és kérdéses, mi áll valójában a háttérben. Naponta jelennek meg újabb és újabb hírek a Sony, a CIA, a LocheedMartin és más fontos cégek és szervezetek elleni támadásokról, egyes hacker csoportoktól származó sajtóközleményektől hangos a sajtó, és ez mind csak egyet sejtet: valóban új korszakba lépett az internetes biztonság, és eddig nem látott harcoknak és eseményeknek vagyunk online szemtanúi.

3 fő hacker csoportot szükséges megemlítenünk az aktuális események kapcsán: az Anonymust, a LulzSec-et és a WebNinja-kat. A LulzSec egykor az Anonymus-ból kivált tagokból alakult, és váltak hírhedté a látványos és provokatív oldal feltöréseikről és meglehetősen merész kommunikációjukról. Egy másik csoport azonban megelégelte ezt az “öntelt” hozzáállást, és hadat üzent nekik. Ez a csoport a WebNinják, akik nem ígértek kevesebbet, minthogy felfedik a LulzSec tagjainak valódi nevét, hogy a hatóságok munkáját megkönnyítsék.

Reakcióként a LulzSec és az Anonymussal, félre téve a korábbi sérelmeket és ellentéteket, karöltve háborút hirdetettek a világ összes kormánya ellen, azzal a jeligével, hogy a lehetséges összes titkos adatot és információt el fogják lopni, sérülekenységet kihasználnak és publikálnak.

Továbbra is kérdés azonban, mennyire kell ezt komolyan venni? A népszerűségen és hírverésen kívül milyen valódi célok húzodnak meg az események mögött? Egy biztos, a következő hetekben sokat olvashatunk még ezekről a csoportokról, mivel úgy tűnik, a névtelen hackerek ideje elmúlt már.

http://www.betanews.com/article/LulzSec-Anonymous-team-up-to-steal-and-expose-government-secrets/1308607159
http://blogs.computerworld.com/18501/hackers_at_war_web_ninjas_anonymous_lulzsec