Kína Windows XP munkaállomásai potenciális botnet hálózattá válhatnak

A kínai Windows XP munkaállomások jelentős veszélyt jelenthetnek az Internetre. A botnet irányítók nagy számban fogják a lejárt támogatású operációs rendszerrel rendelkező gépeket felhasználni a rosszindulatú támadások során, nyilatkozta James Forshaw ismert etikus hacker (aki sérülékenységek kutatásával foglalkozik egy biztonsági cégnél).

Forshaw – aki már díjat is nyert kutatásaival, amiben többek között a Microsoft Internet Explorer sérülékenységének kihasználásával foglalkozott – kiemelte, hogy a kínai számítógépek tízmilliói jelentős fenyegetést jelenthetnek, hiszen kompromittálódásuk mértéke a terméktámogatás befejezésével jelentős mértékben növekszik. Kínában az XP operációs rendszer alkalmazása még mindig 50% feletti.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet szakértőinek álláspontja – figyelembe véve a hazai tapasztalatokat –, hogy a probléma nem korlátozódik csupán Kínára, hanem globális mértékű veszélyt jelent.

Forrás:
http://www.cio.com/article/750527/China_s_Unsupported_XP_Machines_Hold_the_Potential_to_Become_a_Massive_Botnet_Army?taxonomyId=3089

Címkék

Windows XP