Microsoft állásfoglalás a “csendes javításokról”

Biztonsági körökben gyakran éri támadás a Microsoftot azért, mert biztonsági javítócsomagjaiban előszeretettel javítanak olyan hibákat, amelyekről amúgy a biztonsági közleményeikben említést sem tesznek. Ezeket a “trükköket” silent fixesnek vagy csendes javításoknak hívják. A legfőbb probléma ezzel a megoldással az, hogy így ezek a hibák nem kerülnek be olyan biztonsági adatbázisokban, statisztikákba (pl CVE, Common Vulnerabilities and Exposures), amiket a többség előszeletettel használ összehasonlításokra, tanulmányok készítésére.

A szoftveróriás most először nyilatkozott az ügyben.

“Időről időre rengeteg kérdést kapunk azokkal a javításokkal kapcsolatban, amelyek nem szerepelnek a biztonsági közleményeinkben. Néhányan csak úgy emlegetik őket, mint csendes javítások. Reményeink szerint a következő írás megválaszolja ezeket a kérdéseket és segít tisztázni a Micrfosoft sérülékenységek javításainak és azok dokumentálásának folyamatait.” – írják a bevezetőben.

A blogbejegyzés arra is felhívja a figyelmet, hogy a CVE bejegyzéseken alapuló tanulmányok csak korlátozott információkat adnak egy szoftver biztonságosságáról.

http://blogs.technet.com/b/srd/archive/2011/02/14/additional-fixes-in-microsoft-security-bulletins.aspx
http://www.h-online.com/security/news/item/Microsoft-still-using-undercover-patches-1190204.html