Profi kibertámadást szenvedtek el a Maplesoft ügyfelei

Ismeretlen kilétű kiberbűnözők egy összetett többfázisú támadást intéztek a Maplesoft ügyfelei ellen: először feltörték a cég ügyfél adatbázisait, majd megpróbálták rávenni az ügyfeleket egy rosszindulatú “biztonsági patch” telepítésére a cég nevében. Azon ügyfelek akik teljesítették a kérést saját kezűleg fertőzték meg rendszereiket a Zeus trójai egy variánsával.

A Maplesoft szóvivője szerint az adatbázist múlt kedden törték fel az ismeretlen támadók, és hozzájutottak ügyfeleik e-mail címeihez, család- és keresztneveihez, illetve szervezeteik neveihez. A hamis üzeneteket még aznap elkezdték kiküldeni, és minden egyes levél névre szólt és üzleties formátumban íródott, így téve tartalmát hihetővé. Több esetben a káros fájlt a levélhez hozzáfűzve küldték ki, a vírusirtók megkerülése céljából, de később egy rosszindulatú kódot tartalmazó oldalra irányították az áldozatokat.

A Maplestorm kijavítotzta a támadók által kihasznált adatbázis sérülékenységet és a támadás minden áldozatát értesítette, hozzátéve hogy a támadók az adatbázisok feltörésekkor nem fértek hozzá az ügyfelek fizetési adataihoz.

http://www.h-online.com/security/news/item/Trojan-attack-on-Maplesoft-customers-1647594.html