Safer Internet Day – 2010-es kampány – “Használd az eszed, mielőtt közzéteszed!”

Lassan hagyománnyá növi ki magát az évente megrendezésre kerülő Safer Internet Day, amelyet rendhagyóan ezúttal is az Insafe szervez. Az ideit február 9-én tartják, s a kampány középpontjában most is a biztonságos internetezésre nevelés áll, azon belül is az online technológia és mobiltelefonok biztonságosabb és körültekintőbb használatának és kezelésének népszerűsítése világszerte a gyermekek és kiskorúak körében.

A 2010-es Safer Internet Day, vagyis itthon a Biztonságosabb Internet Nap kampányának mottója “Think B4 U post!”, aminek magyar nyelvű megfelelője “Használd az eszed, mielőtt közzéteszed!”.

A magyar Safer Internet Konzorcium egyik tagja a Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ (CERT-Hungary), amely egyrészt egy ún. hotline rendszer kiépítésében segédkezik – ezzel fokozva az illegális, káros tartalom elleni fellépést Magyarországon, másrészt ellátja a Konzorcium hivatalos honlapjának üzemeltetését.

A Kampányról bővebben …

Miért is indult útjára ez az Insafe kampány?
Az online technológiák soha nem látott fejlődése valamennyiünket magával ragad és ez alól a fiatalabb korosztályok sem kívételek, sőt valamennyiünk közül talán ők a legvédtelenebbek, hiszen az ölükbe hullott hihetetlen lehetőségek egyik pillanatról a másikra ellenük fordulhatnak.
Sokszor felnőttként is nehezen tudjuk megszűrni az online szolgáltatásokat. Fényképeket, videókat közölhetünk az interneten – ehhez sokszor számítógép sem kell, elég csak egy mobiltelefon, amelynek segítségével egy gombnyomással elküldhetjük a megosztásra szánt információnkat az ismerősöknek avagy feltölthetjük egy blogra vagy a személyes profilunkba. Azonban az információ, amit egyszer feltöltöttünk, örökre online maradhat és bárki megnézheti, akár még évekkel a feltöltés után is.
A legtöbb közösségi portálon adott a lehetőség, hogy a tagok személyes online fotói között keresgéljünk és az is, hogy felépítsük saját online profilunkat, hogy sztárrá váljunk a “cybervilágban”.

Mi a probléma?
Az online világban a kreativitás félelmetes tárháza tárul elénk és a gyerekek, tinédzserek elé. A fiatalok egy része már rendelkezik a szükséges felhasználói tapasztalatokkal a közösségi portálokat és egyéb online technológiákat illetően – ők azok, akik ezen szolgáltatások segítségével saját identitásukat kívánják kifejezésre juttatni az online közönség számára. Ugyanakkor ez a tapasztaltabb korosztály az, aki útban a személyiségfejlődésében a leginkább sebezhető és veszélyeztetett a pletykákkal és erőszakoskodásokkal szemben. A fiatalokban sokszor nem is tudatosul, hogy az általuk feltöltött személyes információ online marad és bárki által elérhetővé válik (ide tartoznak a szülők, tanárok, akár jövőbeli munkaadók, sőt bűnözők is). Sok munkáltató manapság már online ellenőrzi az álláshirdetésre jelentkezőket, de az is előfordulhat, hogy a közösségi szájtokon található személyes információk gátlástalan emberek tisztességtelen szándékának célpontjává válik.
Ártatlannak tűnő képeket – a digitális fotók természeténél fogva – könnyen manipulálhatnak provokatív vagy kétértelmű szituációba hozva azok alanyait.

Mit tehetünk?
A gyerekeket és tinédzsereket időben tudatos internethasználatra kell nevelni, hogy képesek legyenek felelősségteljesen kezelni online identitásukat. Ezért indította útjára az Insafe a “Használd az eszed, mielőtt közzéteszed!” kampányát 2010-ben. Fel kell készíteni a gyerekeket és tinédzsereket az online szolgáltatások irányítására, arra, hogy a fotóikat magukról és barátaikról csak a lehetséges következmények tudatában és barátaik beleegyezésével tegyék közzé és a világhálón csak olyan emberekkel barátkozzanak, akikben megbíznak.

A program alkalmából és a hatékony tudatosítás jegyében készített a Saferinternet Program szlovákiai tagja 4 részből álló animációs filmsorozatot, amelyet tudatosítási oldalunkon is közzéteszünk, magyar nyelven a Videók menüpont alatt.

További információkat az alábbi oldalakon talál:
http://www.saferinternet.hu/
http://www.saferinternet.org


Legfrissebb sérülékenységek
CVE-2023-40088 – Android sérülékenysége
CVE-2023-40076 – Android sérülékenysége
CVE-2023-40077 – Android sérülékenysége
CVE-2023-49093 – HtmlUnit sérülékenysége
CVE-2023-42917 – Apple iOS sérülékenysége
CVE-2023-42916 – Apple iOS sérülékenysége
CVE-2023-37928 – Zyxel NAS326 firmware sérülékenysége
CVE-2023-4474 – Zyxel NAS326 firmware sérülékenysége
CVE-2023-4473 – Zyxel NAS326 firmware sérülékenysége
CVE-2023-37927 – Zyxel NAS326 firmware sérülékenysége
Tovább a sérülékenységekhez »