SSL 3-as protokoll kivezetése

Teljesen kivezeti a használható biztonsági protokollok közül az SSL 3-at az Internet Engineering Task Force, mert már nem nyújt elegendő védelmet a modern támadások ellen.

Az IETF indoklása szerint, bár az SSL 3 az előző verzió számos sebezhetőségét befoltozta, hiányzik belőle számos erős titkosító algoritmus támogatása, a protokoll emellett a biztonság szempontjából több esetben kritikusnak számító TLS kiegészítőket sem támogatja – a POODLE biztonsági rés tavaly októberi felbukkanásával pedig a szabvány alapvetően veszélyeztetetté vált. De a szervezet már a TLS 1.0-s, illetve 1.1-es verzióját is kerülendőnek bélyegzi, ugyancsak a modern titkosítási algoritmusok hiányára hivatkozva. A korai generációs TLS-ek használatát kizárólag akkor ajánlja, ha a protokoll újabb változatának alkalmazása valamiért nem lehetséges.

A jelenlegi állásfoglalás szerint a TLS 1.2 jelent biztonságos megoldást, miután abban már orvosolták a fenti hiányosságokat. A DTLS kapcsán szintén az 1.2-es verzió használata ajánlott, a korábbi változatok nem biztonságosak. Bár az átállás viszonylag lassú folyamat, az SSL 3-at szerencsére a legtöbb nagyvállalatnak már sikerült maga mögött hagyni. Az Oracle például még januárban adott ki egy Java frissítést, amellyel alapértelmezetten lekapcsolta a protokollt, a Google és a Microsoft pedig még tavaly bejelentették, hogy megszüntetik a szabvány támogatását böngészőikben.

Címkék

SSL 3