Stuxnet: Hosszú játszma

Új információk láttak napvilágot a Stuxnet káros szoftverrel kapcsolatban, mely szerint a program egy bizonyos típusú céges vezérlő rendszereket keres. Ami ennél is fontosabb, kiderült néhány dolog a működésével kapcsolatban is, a kód óvatosan ellenőrzi, a megfelelő rendszerben jár-e, aztán a működési frekvenciákat egy időre megnövel, váltogatva így a kimeneti frekvenciákat.

Amikor a műveletek az általa kívánt frekvencián futnak, a Stuxnet eltéríti a PCL kódokat és elkezdi módosítani a fertőzött eszközök viselkedését. Mindezek mellett havonta néhányszor, a Stuxnet egy rövid időre módosítja a kimeneti frekvenciákat 1410Hz-re, majd 2Hz-re, végül 1064Hz-re. A  módosított kimeneti frekvenciák a rendszer hibás működését eredményezhetik, más paraméter  változások pedig kiszámíthatatlan hatással lehetnek a rendszerre.

Ez nagyon úgy hangzik, mintha a Stuxnet minőségellenőrzési problémákat vagy teljes   kimaradásokat akarna okozni. Ismét az urándúsítást említve, látszik a Stuxnet olyan rendszereket céloz, ahol a hónapokon keresztüli apró változtatások hosszútávon komoly problémákat  okozhatnak.

http://crabbyolbastard.wordpress.com/2010/11/13/stuxnet-the-long-game/

Címkék

stuxnet malware