Tovább bonyolódik a Facebook adatvédelmi fiaskója

Világszerte nagy felháborodást keltett az a felfedezés, mely szerint a Facebook azután is követi a felhasználók webes tevékenységét, miután azok kijelentkeztek a közösségi oldalról. Még májusban került nyilvánosságra, hogy a böngésző sütik és a mára szinte minden oldalon elhelyezett “Like” és “Share” gombok segítségével, a Facebook képes megfigyelni, hogy a felhasználók merre szörfölnek az interneten, még azután is, hogy elhagyták az oldalt. A cég akkor azt nyilatkozta, a sütik egy biztonsági megoldás részei, amely az illetéktelen bejelentkezésektől igyekszik megóvni a felhasználókat és ők egyáltalán nem érdekeltek az internetezők nyomon követésében.

Ám nagyon úgy tűnik ez ellentmond a valóságnak, legalábbis erre enged következtetni az a szabadalom, amelyet a cég nemrégiben jegyzett be a szabadalmi hivatalnál. Rögtön az üzleti modellre vonatkozó szabadalom első pontjába lebuktatja magát a cég: “a közösségi oldal felhasználóinak tevékenységének nyomon követése, míg egy másik domainon tartózkodnak”.

http://www.seobythesea.com/2011/09/facebook-patent-application-target-ads/
http://www.theage.com.au/technology/technology-news/facebooks-privacy-lie-aussie-exposes-tracking-as-new-patent-uncovered-20111004-1l61i.html