Riasztás a Dragonblood sérülékenységgel kapcsolatban

Tisztelt Ügyfelünk!

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet riasztást ad ki a WPA3 protokoll újonnan felfedezett sérülékenysége miatt.

Az úgynevezett Dragonblood sérülékenységek között egy DoS támadást lehetővé tévő sérülékenység, két Downgrade Attack sérülékenység, valamint két side-channel információ szivárgás sérülékenység található.

Míg a DoS támadást lehetővé tevő sérülékenység a WPA3 kompatibilis Access Point-ok leállásához vezet, addig a többi négy sérülékenységet felhasználva a támadók visszafejthetik az áldozat WiFi jelszavát és hozzáférhetnek annak hálózatához.

A Downgrade Attack sérülékenységek esetén a WPA3 kompatibilis hálózatot arra kényszerítik, hogy egy régebbi, kevésbé biztonságos jelszó cserélő rendszert használjon, ezáltal annak hibáit kihasználva tudják kinyerni a hálózat jelszavát.

A két side-channel információ szivárgás sérülékenység esetén a WPA3 kompatibilis eszközt ráveszik arra, hogy gyengébb algoritmust használva információt szivárogtasson a hálózati jelszóról. A támadások ismétlésével a teljes jelszó visszafejthető.

A WPA3 sérülékenységét felfedező biztonsági szakértők felhívták a figyelmet az EAP-pwd elleni támadás veszélyeire is, amelyről részletes információt nem közölnek annak kijavításáig.

WPA3 sérülékenységek javítása

A WiFi Alliance bejelentette, hogy elkészítették a WPA3 protokoll biztonsági frissítését, melyet a gyártók már beépíthetnek szoftver frissítéseikbe. A frissítések megjelenéséig a rendszerek sérülékenysége az alábbi szkriptek segítségével tesztelhető.

 

További információ az alábbi hivatkozáson érhető el:

·           https://www.wi-fi.org/security-update-april-2019

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet a biztonsági frissítések haladéktalan telepítését javasolja.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet hazai színtéren is szerepet vállal a felhasználók informatikai biztonsági tudatosításában. Ennek érdekében minden héten egy tájékoztató, figyelem felhívó Nemzetközi IT-biztonsági sajtószemlével jelentkezik, valamint tudatosító anyagokat tesz közzé honlapján (nki.gov.hu).

 


Legfrissebb sérülékenységek
CVE-2022-38063 – social login wp project / social login wp sérülékenysége
CVE-2023-25280 – dlink / dir820la1 firmware sérülékenysége
CVE-2023-28466 – Linux Kernel sérülékenysége
CVE-2023-28097 – OpenSIPS sérülékenysége
CVE-2023-28098 – OpenSIPS sérülékenysége
CVE-2023-28099 – OpenSIPS sérülékenysége
CVE-2022-44580 – RichPlugins Plugin For Google Reviews for WordPress sérülékenysége
CVE-2023-27239 – tenda / ax3 firmware sérülékenysége
CVE-2023-27240 – tenda / ax3 firmware sérülékenysége
CVE-2023-1327 – NETGEAR RAX30 Firmware sérülékenysége
Tovább a sérülékenységekhez »