Riasztás a magyar nyelvű zsaroló hangvételű levelekkel kapcsolatban

Tisztelt Ügyfelünk!

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet riasztást ad ki az interneten terjedő, magyar nyelvű zsaroló hangvételű levelekkel kapcsolatban, azok számossága, valamint az érintett szervezetek és címzetti kör miatt.

Április 10.-ét követően jelenősen megszaporodtak az olyan, zsaroló hangvételű levelek, melyek állami és önkormányzati szerveket, közintézményeket és magánszemélyeket céloznak meg.

A levelek szövegezése egyforma, tatalma szerint a címzett felnőtt tartalmú oldalakat látogatott, és a látogatása közben végzett tevékenységéről felvétel készült, mely felvételt a zsaroló eljuttatja a címzett ismerősinek, ha nem fizeti ki a kért összegű váltságdíjat.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet részére rendelkezésre álló adatok alapján ezen leveleknek nincs alapja, a zsaroló nem rendelkezik ilyen felvételekkel, a felhasználó ezzel a témával kapcsolatban nem telepített automatikusan semmilyen kémszoftvert, és a zsaroló nem szerezte meg a Facebook ismerősök, vagy az elektronikus kapcsolattartók listáját.

Intézetünk semmi esetre sem javasolja a zsaroló tevékenység során követelt díj kifizetését. Amennyiben Ön is kapott ilyen típusú kéretlen levelet kérjük, kezelje kellő körültekintéssel.

E-mail címek lehetséges kompromittálódásának ellenőrzésére a „have i been pwned” weboldal nyújthat segítséget (haveibeenpwned.com).

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet hazai színtéren is szerepet vállal a felhasználók informatikai biztonsági tudatosításában. Ennek érdekében minden héten egy tájékoztató, figyelem felhívó Nemzetközi IT-biztonsági sajtószemlével jelentkezik, valamint tudatosító anyagokat tesz közzé honlapján (itbiztonsag.govcert.hu).


Legfrissebb sérülékenységek
CVE-2023-4863 – Google Chrome sérülékenysége
CVE-2023-40186 – FreeRDP sérülékenysége
CVE-2023-20890 – VMware Aria Operations For Networks sérülékenysége
CVE-2023-34039 – VMware Aria Operations for Networks sérülékenysége
CVE-2023-23770 – Motorola MBTS Site Controller sérülékenysége
CVE-2023-38388 – JupiterX Core Premium WordPress Plugin sérülékenysége
CVE-2023-38831 – RARLabs WinRAR sérülékenysége
CVE-2023-38035 – Ivanti Sentry sérülékenysége
CVE-2023-20212 – ClamAV sérülékenysége
CVE-2023-36847 – Juniper Networks Junos OS sérülékenysége
Tovább a sérülékenységekhez »