Az Opera többszörös sérülékenysége

CH azonosító

CH-3471

Felfedezés dátuma

2010.08.11.

Súlyosság

Magas

Érintett rendszerek

Opera
Opera Software

Érintett verziók

Opera 10.x

Összefoglaló

Számos biztonsági problémát és egy sérülékenységet jelentettek az Operával kapcsolatosan, amelyeket kihasználva a támadók megkerülhetnek bizonyos biztonsági korlátozásokat vagy feltörhetik a sérülékeny rendszert.

Leírás

  1. A probléma oka az, hogy a “Download” dialógus felajánlja a letöltésre kerülő végrehajtható fájl futtatását a böngésző ablakának egy megjósolható helyén. Egy új ablakkal, mely például az időtúllépés miatt bezárt “Download” dialógus helyére van pozícionálva, rávehető a felhasználó arra, hogy a “Run” gombra kattintson.

    A biztonsági problémát a 10.53, 10.54 és a 10.60 verzióknál igazolták  Windows XP operációs rendszeren. Más verziók is érintettek lehetnek.

    Megjegyzés: A sérülékenységhez a következő helyen található információ http://secunia.com/advisories/15781/ szorosan kapcsolódik.

  2. Halom alapú túlcsordulás okozható a rajzoló műveletek feldolgozásában lévő hibák kihasználásával, amelyek bizonyos transzformációk alkalmazása során tapasztalhatók.

    A sikeres kihasználás tetszőleges kód futtatását teszi lehetővé.

  3. A news feed előnézet kezelésében található bevitel ellenőrzési hiba, script kód futtatására és a felhasználó news feed-re való feliratására használható.

Megoldás

Frissítsen a legújabb verzióra