MediaWiki információ felfedés és cross-site scripting sérülékenységek

CH azonosító

CH-3400

Felfedezés dátuma

2010.07.27.

Súlyosság

Alacsony

Érintett rendszerek

MediaWiki
Wikimedia

Érintett verziók

MediaWiki 1.x

Összefoglaló

A MediaWiki olyan sérülékenységeit jelentették, amelyeket kihasználva a támadók  bizalmas adatokhoz juthatnak vagy cross-site scripting (XSS) támadásokat indíthatnak.

Leírás

  1. A sérülékenység oka, hogy az api.php script nem megfelelően érvényesíti a “Cache-Control” fejléceket a cache adatokra. Ez kihasználható bizalmas adatok lekérdezésére nyilvános cache fejlécek segítségével, pl. cikkek címe, tartalma, törölt cikkek tartalma, a felhasználó email címei vagy a felhasználó által figyelt oldalak listája.

    A sérülékenység sikeres kihasználásához szükséges, hogy a támadó és az áldozat ugyanazt a HTTP proxy szervert használja.

    A sérülékenységet az 1.8 és 1.15.4 közötti verziókban jelentették.

  2. A profileinfo.php-nak átadott bizonyos bemenet nincs megfelelően ellenőrizve, mielőtt visszakerül a felhasználóhoz. Ez kihasználható tetszőleges HTML és script kód futtatására a felhasználó böngészőjének munkamenetében az érintett oldallal kapcsolatosan.

    A hiba sikeres kihasználásához szükséges a profileinfo.php engedélyezése. Ez a LocalSettings.php-ben a “wgEnableProfileInfo” “true” értékre állításával lehetséges (alapértelmezetten le van tiltva).

    A sérülékenységet az 1.15.5 és 1.16 előtti verziókban jelentették.

 

Megoldás

Frissítsen a legújabb verzióra