MySQL távoli kódfuttatásos / jogosultság kiterjesztéses sérülékenysége

CH azonosító

CH-13555

Angol cím

MySQL Remote Root Code Execution / Privilege Escalation (0day)

Felfedezés dátuma

2016.09.08.

Súlyosság

Magas

Érintett rendszerek

MySQL
Oracle

Érintett verziók

MySQL 5.7.15, 5.6.33, 5.5.52
MariaDB Server 5.5, 10.0, 10.1

Összefoglaló

A MySQL szerver kritikus kockázati besorolású – 0. napi – sérülékenysége vált ismertté, amely lehetővé teszi, hogy a támadó root jogosultsággal távolról kódot futtathasson. A biztonsági rés a teljes – MySQL-t futtató – rendszert veszélyeztetheti.

Leírás

A biztonsági rés lehetővé teszi, hogy a támadó a szerveren tárolt MySQL konfigurációs állományát (my.cnf) távolról megváltoztassa, vagy azt egy tetszőleges beállításokkal rendelkező file-ra cserélje. A sérülékenység az összes – alapértelmezett beállításokkal rendelkező – MySQL verzióját érinti, amelyet a támadó távolról, illetve az elektronikus információs rendszeren belülről is ki tud használni. A rendszer elleni támadást hitelesített hozzáféréssel, illetve SQL Injection formájában is végre lehet hajtani. Ez utóbbi esetben a weboldalak rendkívül magas kockázatnak vannak kitéve. A biztonsági rés alapértelmezett beállításokkal rendelkező biztonsági modulok telepítése esetén is kihasználható.

A szoftver fejlesztője 2016. október 18-ára ígéri a javítások elérhetővé tételét. A sérülékenységet feltáró Dawid Golunski ideiglenes megoldásként azt tanácsolja, hogy a MySQL konfigurációs fájlok tulajdonosa ne mysql felhasználó legyen, illetve az érintettek a konfigurációs file-okról készítsenek másolatot, amelyeknek root a tulajdonosa.

Megoldás

  • Frissítsen a MariaDB Server 5.5.51, 10.0.27, 10.1.17 verzióira.
  • Az Oracle 2016. október 18-án tervezi kiadni.