Sun Solaris Unzip sérülékenységek

CH azonosító

CH-3324

Felfedezés dátuma

2010.07.12.

Súlyosság

Közepes

Érintett rendszerek

Oracle
Solaris

Érintett verziók

Sun Solaris 9

Összefoglaló

Az Oracle Sun Solaris olyan sérülékenységei váltak ismertté, amelyeket rosszindulatú helyi felhasználók kiterjesztett jogosultságokkal kihasználhatnak bizonyos cselekedetek végrehajtására, valamint támadók feltörhetik a felhasználó sérülékeny rendszerét.

Leírás

  1. A sérülékenységet versenyhelyzet okozza, amely akkor jön létre, amikor a betömörítetlen fájl bezárásra kerül és jogosultságai megváltoztatásra kerülnének. Ez hardlink támadásokkal kihasználható más fájlok jogosultságainak megváltoztatására, amelyek az unzip programot futtató felhasználóhoz tartoznak.

    A sikeres kihasználás feltétele, hogy a rosszindulatú felhasználó képes legyen letörölni a tömörítetlen fájlt, annak jogosultságainak megváltozása előtt és helyettesíteni egy másik fájlra mutató hardlink-kel amelynek az unzip-et használó a tulajdonosa.

  2. A sérülékenységet az “inflate.c”-ben található “inflate_dynamic()” függvény által történő inicializálatlan pointerek használata okozza.
    Ez kihasználható egy támadó által irányított memória terület felszabadítására és tetszőleges kód futtatására egy erre a célra kialakított tömörített ZIP fájl segítségével.

    Sikeres kihasználás tetszőleges kód futtatását teszi lehetővé.

Megoldás

Alkalmazza a 114194-12-es vagy 112951-15-ös javításokat.