Windows Vista “NoDriveTypeAutoRun” biztonsági rés

CH azonosító

CH-1095

Felfedezés dátuma

2008.03.22.

Súlyosság

Alacsony

Érintett rendszerek

Microsoft
Windows Vista

Érintett verziók

Microsoft Windows Vista x

Összefoglaló

A Windows Vista biztonsági rését jelentették, melyet rosszindulatú támadók bizonyos biztonsági beállítások megkerülésére használhatnak.

Leírás

A Windows Vista biztonsági rését jelentették, melyet rosszindulatú támadók bizonyos biztonsági beállítások megkerülésére használhatnak.

Az AutoPlay (automatikus lejátszás) egy szolgáltatás, melyet arra terveztek, hogy egy adathordozó behelyezésekor a meghajtóba, azonnal elkezdődjön a beolvasása (például: futtasson egy setup fájlt). A Microsoft szerint ez a szolgáltatás kikapcsolható az összes meghajtónál a regisztrációs adatbázisban a “HKLMSOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesExplorerNoDriveTypeAutoRun” kulcs “0xFF”-re állításával. Ugyanakkor a Windows Vista nem kezeli megfelelően az említett kulcsot. Ez a programok automatikus végrehajtásához vezethet az adathordozók behelyezésekor, a regisztrációs kulcs “0xFF” értéke mellett is.

A sikeres kiaknázás tetszőleges kód végrehajtását eredményezheti, de szükséges hozzá a fizikai hozzáférés a sérülékeny rendszerhez vagy, hogy a felhasználót rávegyék egy rosszindulatú média behelyezésére (például: USB eszköz).

Megoldás

Korlátozza a hozzáférést az érintett rendszerhez!

Ne helyezzen be megbízhatatlan adathordozót még akkor sem, ha a regisztrációs kulcs értékét úgy állította be, hogy az összes meghajtó esetében tiltva van az AutoPlay.