Tájékoztatás Külföldi utazás esetén kötelező jelleggel telepítendő applikációkkal kapcsolatban

Tisztelt Ügyfelünk!

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) tájékoztatást ad ki a külföldi utazás során kötelező jelleggel telepítendő applikációkkal kapcsolatban javasolt teendőkről. Amennyiben olyan külföldi országba tervez utazni, ahol adott applikációk telepítésére kötelezik, az NBSZ NKI az alábbiakat javasolja:

  • Amennyiben megteheti, az utazásra olyan készüléket vigyen magával, amit a hétköznapok során nem használ!
  • Amennyiben a mindennapok során használt készülékét viszi magával, javasolt, hogy az utazás előtt mentse le az eszközön tárolt fájlokat (biztonsági mentés), majd állítsa alaphelyzetbe a készüléket (gyári beállításokra való visszaállítás), és csak az utazáshoz mindenképp szükséges applikációkat telepítse!
  • Az utazás ideje alatt az eszközön ne tároljon személyes adatokat (jelszó, bankkártyaszám, felhasználói
    fiókok)!
  • Az applikációk telepítése előtt győződjön meg arról, hogy nem maradt-e bejelentkezve különböző felhasználói fiókokban, illetve ellenőrizze, hogy nem maradtak-e olyan adatok (fényképek, üzenetek, dokumentumok), amelyek az adott ország ─ az európaitól esetleg eltérő ─ erkölcsi vagy egyéb jogrendjét sértheti) és akár büntetést vonhat maga után!
  • Legyen tudatában annak, hogy az adott applikáció működését nem ismeri, nem tudja pontosan, hogy az milyen adatokat oszt meg! Ellenőrizze, hogy az alkalmazás telepítésnél milyen jogosultságokat kér!
  • Javasoljuk, hogy az utazás végén ismételje meg a készülék gyári visszaállítását, így kiküszöbölve a lehetségesen az applikáció telepítését követően fennmaradó káros szoftvereket.

Egyes applikációk működhetnek kémprogramként („spyware”), amelyek az eszközről jogosulatlanul személyes információkat gyűjtenek és azokat illetéktelen személyeknek továbbítják. 

A tájékoztató szövege letölthető pdf formátumban.


Legfrissebb sérülékenységek
CVE-2023-28712 – Osprey Pump Controller sérülékenysége
CVE-2023-28718 – Osprey Pump Controller sérülékenysége
CVE-2023-28648 – Osprey Pump Controller sérülékenysége
CVE-2023-28375 – Osprey Pump Controller sérülékenysége
CVE-2023-28395 – Osprey Pump Controller sérülékenysége
CVE-2023-28398 – Osprey Pump Controller sérülékenysége
CVE-2023-28654 – Osprey Pump Controller sérülékenysége
CVE-2023-27394 – Osprey Pump Controller sérülékenysége
CVE-2023-27886 – Osprey Pump Controller sérülékenysége
CVE-2023-1516 – RoboDK sérülékenysége
Tovább a sérülékenységekhez »