CryptoSearch – Titkosított állományok archiválására szolgáló eszköz

A zsarolóvírusok napjainkban a kibertámadások jelentős hányadát teszik ki. A célpontok elsősorban a vállalatok, de a magánszemélyek rendszereiben okozott fertőzések száma sem elhanyagolható.  

Az ilyen típusú támadások ellen alapvetően a biztonságtudatos internet használat és megfelelő védelmi szoftverek alkalmazása lehet célravezető, emellett javasolt ütemezetten biztonsági mentéseket (backup) végezni adatainkról. Fontos, hogy a mentéseket a hálózatról fizikailag is leválasztható meghajtón tároljuk, ezáltal egy esetleges támadás esetén a rendszer megtisztítása és újratelepítése után azok továbbra is hozzáférhetőek maradnak.

Amennyiben a felhasználó nem rendelkezünk biztonsági mentéssel és mégis bekövetkezett a támadás,  ez esetben nagy segítséget nyújthat a CryptoSearch nevű, Michael Gillespie biztonsági kutató által, a Windows platformra készített ingyenes program, amely lehetőséget nyújt biztonsági mentés készítésére a már titkosított állományok vonatkozásában is.

A fájlok megőrzése többek között azért is célszerű lehet, mivel a ransomware-ek számos variánsát sikerült már feltörni (vagy a szoftver készítői maguk publikálták a visszafejtéshez szükséges mester kulcsot, pl. TeslaCrypt). 

A CryptoSearch egy folyamatosan frissülő online adatbázist használva (ID-Ransomware) képes jelenleg kb. 240 variáns felismerésével automatikusan detektálni a titkosított fájlokat és róluk egy, a felhasználó által választott meghajtóra – az eredeti könyvtárszerkezet megtartásával – mentést készíteni.

A legutóbbi verzió már nem igényel folyamatos online kapcsolatot, ezáltal olyan gépeken is alkalmazható, amelyek nem csatlakoznak az internethez. Ebben az esetben a frissítést egy bin file manuális betöltésével kell elvégezni.

Hivatkozások:


Legfrissebb sérülékenységek
CVE-2023-4863 – Google Chrome sérülékenysége
CVE-2023-40186 – FreeRDP sérülékenysége
CVE-2023-20890 – VMware Aria Operations For Networks sérülékenysége
CVE-2023-34039 – VMware Aria Operations for Networks sérülékenysége
CVE-2023-23770 – Motorola MBTS Site Controller sérülékenysége
CVE-2023-38388 – JupiterX Core Premium WordPress Plugin sérülékenysége
CVE-2023-38831 – RARLabs WinRAR sérülékenysége
CVE-2023-38035 – Ivanti Sentry sérülékenysége
CVE-2023-20212 – ClamAV sérülékenysége
CVE-2023-36847 – Juniper Networks Junos OS sérülékenysége
Tovább a sérülékenységekhez »