Riasztás a Windows Print Spooler szolgáltatást érintő zero-day sérülékenységgel kapcsolatban

Tisztelt Ügyfelünk!

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet riasztást ad ki a Windows Print Spooler szolgáltatást érintő kritikus kockázati besorolású zero-day sérülékenységgel kapcsolatban.

A „PrintNightmare” névre keresztelt sérülékenység (CVE-2021-34527) 2021.07.01-én került publikálásra, melynek kihasználásával a támadó rendszergazdai jogosultságot tud magának szerezni. Ezt követően a támadónak lehetősége nyílik, hogy különböző programokat futtasson, az eszközön található adatokat módosítsa, illetve adminisztrátori jogosultsági körrel rendelkező új felhasználókat hozzon létre.

A Microsoft a sérülékenység javítását célzó biztonsági frissítést tett közzé minden Windows verzió számára, beleértve a már nem támogatott Windows 7 operációs rendszert is.

A javítócsomag részét képezi egy védelmi megoldás egy tetszőleges távoli kódfuttatást lehetővé tevő sérülékenységnek (CVE-2021-1675).

Az NBSZ NKI javasolja a biztonsági frissítések azonnali telepítését, így elkerülve az esetleges sérülékenységek kihasználását.

Az NBSZ NKI által kiadott sérülékenység leírás és a Windows Print Spooler szolgáltatást érintő zero-day sérülékenységgel kapcsolatos hivatkozások: