Riasztás megnövekedett Emotet aktivitás kapcsán

Tisztelt Ügyfelünk!

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet riasztást ad ki a megnövekedett, Emotet malware-hez köthető káros tevékenység kapcsán. Az Emotet-hez köthető támadások jellemzően emailben terjesztett SPAM levelekkel kezdődnek. Az elmúlt időszakban több alkalommal jelentek meg sajtóhírek arra vonatkozóan, hogy az Emotet-hez köthető C2 és botnet hálózat felszámolása folyamatban van, ennek ellenére a hálózat továbbra is aktív, külföldi partnereink részéről is több jelzés érkezett a malware által okozott támadások kapcsán. Javasolt a kapcsolódó hálózathoz köthető indikátorok változásainak folyamatos nyomonkövetése.

Fentiekre tekintettel a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) javasolja legalább az alábbi alapvető intézkedések megtételét.

  • A felhasználók tudatosságának növelése, különös tekintettel az adathalász célú levelekkel kapcsolatban. Amennyiben a felhasználók valamelyike az elmúlt időszakban nyitott meg gyanús hivatkozást, levél csatolmányt, azt haladéktalanul jelezze az üzemeltetésnek, illetve az informatikai biztonsági felelősnek.
  • A felhasználók figyelmének felhívása arra, hogy egyes levelek csatolmányként tartalmazhatnak olyan futtatható állományokat, amelyek egyéb dokumentumnak vannak álcázva (pl. „dokumentum.pdf.exe”, „tajekoztato.txt.exe”).
  • Amennyiben lehetséges az aktív tartalmak és makrók központi kezelésének beállítása, tiltása, különösen a .doc és .docx és más MS Office dokumentumok esetében.
  • A távoli hozzáférési lehetőségek és a nyitott portok felülvizsgálata, a szükségtelen portok bezárása, a szükséges portok fokozott felügyelete.
  • Rendszeres offline biztonsági mentés (szalagos egység, külső merevlemez) készítése.
  • Határvédelmi szoftverek frissítése és a hivatkozásokban szereplő indikátorok védelmi eszközökön történő beállítása

A malware-hez köthető indikátorok folyamatosan bővülő listája a https://paste.cryptolaemus.com/ oldalon található.

További hivatkozások:

Letöltés:


Legfrissebb sérülékenységek
CVE-2023-4863 – Google Chrome sérülékenysége
CVE-2023-40186 – FreeRDP sérülékenysége
CVE-2023-20890 – VMware Aria Operations For Networks sérülékenysége
CVE-2023-34039 – VMware Aria Operations for Networks sérülékenysége
CVE-2023-23770 – Motorola MBTS Site Controller sérülékenysége
CVE-2023-38388 – JupiterX Core Premium WordPress Plugin sérülékenysége
CVE-2023-38831 – RARLabs WinRAR sérülékenysége
CVE-2023-38035 – Ivanti Sentry sérülékenysége
CVE-2023-20212 – ClamAV sérülékenysége
CVE-2023-36847 – Juniper Networks Junos OS sérülékenysége
Tovább a sérülékenységekhez »