Tájékoztatás a Nemzeti Adó és Vámhivatal nevével visszaélő hamis weboldalakkal kapcsolatban

Tisztelt Ügyfelünk!

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) információi szerint jelentős növekedés tapasztalható a NAV nevével visszaélő adathalász tevékenységekkel kapcsolatban. Az adathalász csalók a közelgő adóbevallási időszakra hivatkozva igyekeznek bizalmas információkat szerezni, ezt leggyakrabban az üzenetekben található link segítségével próbálják meg elérni, amely egy adathalász honlaphoz vezet. A legfrissebb kampányban adó-visszatérítés ígéretével próbálják rávenni a címzettet arra, hogy az üzenetben megadott linkre kattintva adja meg bizalmas adatait. Az üzenetek első ránézésre is gyanút kelthetnek, a nyelvtani hibák és a hivatalostól eltérő nyelvezet – például tegező megszólítás – miatt (lásd: 1. ábra).

1. ábra NAV adathalász levél

 

Kiemelendő, hogy a hivatkozássá alakított szöveg („Ellenorizze (sic!) most”) nem a valódi https://ugyfelkapu.gov.hu URL-re mutat, hanem a 2-es és 3-as számú ábrán látható adathalász oldalra. Az ábrákon jól látható, hogy az oldalak arculati elemeikben sok esetben rendkívül jól utánozzák a valódi bejelentkezési felületeket, azonban a webcím ebben az esetben is árulkodó lehet.

2. ábra Adathalász bejelentkezési oldal

 

3. ábra Adathalász bejelentkezési oldal

 

Fontos megjegyezni, hogy a szóban forgó adathalász kampány bankkártya adatokat (beleértve az ún. CVV/CVC biztonsági kódot) is gyűjt (lásd: 4. ábra).

4. ábra Bankkártya adatokat váró csaló oldal

 

Az NBSZ NKI felhívja az állampolgárok figyelmét arra, hogy a NAV soha nem kér e-mailen bankszámlára vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatokat! A hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, amennyiben túlfizetésük van (lásd: 2018.09.04-ei NAV közlemény).

Az NBSZ NKI javaslatai:

  • Ne kattintsanak az e-mailben érkező bejelentkezési vagy személyes, illetve érzékeny adat megadását kérő üzenetekben szereplő hivatkozásokra.
  • Minden esetben külön keressenek rá az adott cég vagy szervezet hivatalos weboldalára, a NAV esetében ez a nav.gov.hu webcímen található.
  • Amennyiben munkahelyi fiókjukba gyanúsnak ítélt levél érkezik, jelöljék meg SPAM üzenetként és értesítsék a szervezet információbiztonsági felelősét, rendszergazdáját.
  • Előfordulhat csatolmány is (MS Word dokumentum, tömörített, vagy .pdf kiterjesztésű fájl), amelyet soha ne nyissanak meg, ne töltsenek le.
  • Amennyiben valaki adathalászatra utaló eseményt tapasztal, vagy annak áldozatává vált, akkor haladéktalanul értesítse az esetről az érintett szervezetet, vagy tegyen feljelentést.

 

A tájékoztató szövege letölthető pdf formátumban.


Legfrissebb sérülékenységek
CVE-2023-27394 – Osprey Pump Controller sérülékenysége
CVE-2023-27886 – Osprey Pump Controller sérülékenysége
CVE-2023-1516 – RoboDK sérülékenysége
CVE-2022-3683 – Hitachi Energy’s MicroSCADA System Data Manager SDM600 sérülékenysége
CVE-2022-3682 – Hitachi Energy’s MicroSCADA System Data Manager SDM600 sérülékenysége
CVE-2023-28596 – Zoom Client for IT Admin macOS sérülékenysége
CVE-2023-28650 – SAUTER EY-modulo 5 Building Automation Stations sérülékenysége
CVE-2023-20951 – Google Android, Google Android (12L) sérülékenysége
CVE-2023-20954 – Google Android, Google Android (12L) sérülékenysége
CVE-2023-28303 – Windows képmetsző sérülékenysége
Tovább a sérülékenységekhez »