Európai kiberbiztonsági hónap

2017 októberében is megszervezésre kerül az európai kiberbiztonsági hónap (ECSM). A kampány idén ünnepli 5. évfordulóját.

A kampány keretében Európa-szerte az online biztonság előmozdítását célzó több mint 300 eseményre kerül sor, többek között konferenciákra, műhelytalálkozókra, képzésekre, csúcstalálkozókra, a felhasználóknak szóló általános előadásokra, online kampányokra.

A kiberbiztonsági hónapot az Európai Uniós Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (ENISA) rendezi meg az Európai Bizottság és Unió-szerte több mint 300 partner (helyi hatóságok, kormányzatok, egyetemek, szellemi műhelyek, civil szervezetek, szakmai szövetségek) közreműködésével.

A kampányhoz idén is csatlakozott az Europol (azon belül a Számítástechnikai Bűnözés Elleni Európai Központ – EC3), az informatikai rendszerek ügyében illetékes észt hatóság, az észtországi CERT valamint a Tallinni Műszaki Egyetem annak érdekében, hogy előmozdítsa a kiberbiztonsági tudatosságot és oktatást.

Minden hét középpontjában más-más téma áll:

  1. Kiberbiztonság a munkahelyen
  2. EU-s szabályozások implementációjára (információbiztonság és adatvédelem)
  3. Kiberbiztonság otthon
  4. Kiberbiztonsági készségek

Az európai kiberbiztonsági hónap egész októberben, Európa különböző országaiban fog zajlani.

2017-ben is csatlakozott Magyarország a kampányhoz a Nemzeti Kibervédelmi Intézet koordinálásával és 20 partner együttműködésével.

Az NKI célja, hogy az információbiztonsággal foglalkozó cégeket, egyetemeket, iskolákat, szer-vezeteket bevonja a kampányba, és ezen együttműködés keretében minél szélesebb réteget sikerüljön megszólítani a kiberhónap során. Ez a kampány egyedülálló lehetőséget nyújt a köz-és magánszféra szereplőinek együttműködésére irányuló kezdeményezések megindítására.

Október során számos esemény kerül megszervezésre Magyarországon, melynek célja a tudatosítás illetve a fejlett biztonságos digitális világ megteremtése.

Magyarországon az ESCM kampány megnyitó eseménye a 2017. október 3-4-én megszervezésre kerülő Nemzeti Kiberbiztonsági Konferencia (CYBERSEC2017.HU).

Az ECSM kampányról és az októberre tervezett eseményekről az alábbi linkeken olvashatnak bővebben:

Programok: