Az NKI, az MBSZ és az ORFK közös online sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a tudatos online vásárlásra

 

Az Országos Rendőr-főkapitányság, a Magyar Bankszövetség és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet 2020. november 10-én online sajtótájékoztató keretein belül mutatta be az E-commerce 2020 nemzetközi akciót és annak eredményeit, valamint felhívták a figyelmet arra, hogy idén minden eddiginél nagyobb teret kaphat a karácsonyi időszakhoz köthető online vásárlás, amire a csalók is készülnek. 

Az E-commerce 2020 nemzetközi akció célja az online csalások, illetve az ezt megelőző illegális kártyaadatszerzések lehetőségének visszaszorítása, amely – közvetve vagy közvetlenül – a vásárlókat, a kereskedőket, a csomagküldő szolgálatokat és a pénzintézeteket egyformán sújtja. Az ezek elleni fellépés közös érdek, ezért a magyar rendőrség is csatlakozott az akcióhoz. A figyelemfelkeltő kampány során 16 ország bűnüldöző szervei fogtak össze annak érdekében, hogy megakadályozzák az online kereskedelemben a bűncselekmények elkövetését.

A sajtótájékoztatón Darázs-Horváth Zsófia rendőr százados, a Készenléti Rendőrség szakértő munkatársa kiemelte, hogy az online termékvásárlási csalások során – az elkövetési trendek jellegére tekintettel – a nyomozások eredményességéhez elengedhetetlenül szükséges az állami és a magánszektor szoros együttműködése, valamint a nemzetközi együttműködés.

Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség kommunikációs főtitkár-helyettese, tájékoztatója során a 2021 januárjától az online vásárlásoknál kötelező erős ügyfélhitelesítés bevezetésére hívta fel a figyelmet, valamint elmondta, hogy az internetes vásárlások biztonsága terén Magyarország kimagaslóan jól teljesít: a 2019-ben lebonyolított 146,8 millió internetes vásárlás esetén 1 millió tranzakcióból csupán 33 volt netes csalással érintett. Ez a kedvező eredmény azonban csak az ügyfelek óvatos és tudatos magatartásával tartható fenn.

Bor Olivér nemzetbiztonsági százados, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet sajtóreferense tájékoztatója során kiemelte, hogy az online csalók egyre kifinomultabb módszerekkel szedik rá áldozataikat, ezért fontos, hogy az év ezen időszakában fokozottan figyeljünk online tevékenységeinkre, különösen a vásárlások során. Az egy hete lezárult Európai Kiberbiztonsági Hónap mottója is erre utalt: Gondolkodj, mielőtt kattintasz!

A tájékoztatóról készült felvétel ide kattintva érhető el.