Black Friday – Legjobb védekezés a megelőzés

 

2018. november 23-án a karácsonyi vásárlási szezon kezdetével ismételten Black Friday – más néven Fekete Péntek – elnevezésű kedvezményes online vásárlási ajánlatok lesznek elérhetőek az internet felhasználók számára.

A Black Friday-t és az ahhoz hasonló, időszakosan nagy tömegű online vásárlásra buzdító kampányokat az internetes csalók is igyekeznek kihasználni.

Amennyiben a vásárló nem jár el kellő körültekintéssel a Magyarországon is növekvő tendenciát mutató adathalász (phishing) tevékenység áldozatává válhat.

Az adathalászat során a támadók érzékeny adatokat igyekeznek kicsalni a felhasználóktól. Mindezt leggyakrabban e-mail, SMS, vagy közösségi média hálózaton keresztül küldött üzenet formájában teszik, de előfordulhat, hogy telefonon keresik fel az áldozatot.

Az adathalászok látszólag hivatalos üzenetet küldenek kiszemeltjüknek, amelyben egy, az eredetire megtévesztésig hasonlító, ám hamis weboldalra, csatolmányra irányítják áldozatukat. Erre különféle mesterkélt indokokat használnak: pl. jelszómódosítás kérése, regisztráció megerősítése, utolsó akcióra való felhívás, stb.

Minden esetben kellő elővigyázatossággal kell fogadni az ismeretlen, idegen személyek által kezdeményezett elektronikus kapcsolatfelvételeket. Előzetes vizsgálat nélkül ne kattintsanak az e-mail-ben megküldött hivatkozásra, illetve ne az e-mail-ben kapott hivatkozást követve jelentkezzenek be a szolgáltatók, webshopok weboldalára, hanem a látható webcímet (URL-t) begépelve látogassák meg a kívánt oldalt. Mindig ellenőrizzék a feladót, illetve a webáruházat, amelynek szolgáltatásait igénybe kívánják venni. Javasolt olyan megbízható helyről – lehetőség szerint hitelkártyával – vásárolni, amelyet ismer és kipróbált a fogyasztó, valamint érdemes ellenőrizni a vevők értékeléseit a weboldalakon.

Amennyiben adathalászatra utaló eseményt érzékel, vagy annak áldozatává vált, akkor haladéktalanul értesítse az esetről az érintett szolgáltatót, vagy tegyen feljelentést. A nemzetközi méretű prevenciós kampányban az Europol és a Magyar Rendőrség is kiemelt szerepet vállal, amellyel összefüggésben az alábbi online vásárlással kapcsolatos infografika került publikálásra: https://www.europol.europa.eu/publications-documents/golden-rules-safe-online-shopping.

A biztonságos internet használathoz kapcsolódó további dokumentumokat a Nemzeti Kibervédelmi Intézet oldalán itt talál: https://itbiztonsag.govcert.hu/dokumentumok