Megkezdődött az Európai Kiberbiztonsági Hónap

Az Európai Unió Hálózat-és Információbiztonsági Ügynöksége (ENISA) immáron kilencedik alkalommal rendezi meg az Európai Kiberbiztonsági Hónap (ECSM) elnevezésű kampányát, amelyhez Magyarország ötödik alkalommal csatlakozik. 

Az IT biztonsági és kiberbiztonsági tudatosítást előtérbe helyező, és azt célként meghatározó kampány mottója idén is: “Think Before U Click”, #ThinkB4UClick, az-az Gondolkodj, mielőtt kattintasz!”. A programsorozat nemzeti szintű koordinációját a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete látja el.

A kiberfenyegetésekre való felkészülés és azok beazonosítása érdekében idén ismét két fő témakörre koncentrál a Kiberhónap:

A (Kiber)biztonságban otthon is (Cyber Secure From Home) elnevezésű téma azt hivatott körül járni, hogy miként viselkedjünk az online térben otthon és bárhol, ami nem a munkahelyi környezetünk. A távmunka mellett a téma kiemelten szeretne foglalkozni a biztonságos digitális oktatással is. Ezen tárgykör a jelenlegi potenciális kiberfenyegetésekbe nyújt betekintést, segítve ezzel a hétköznapi emberek és vállalkozások kockázatcsökkentését. A rosszindulatú programok és az adathalászat kerül majd fókuszba, érintve – többek között –  a biztonságos videokonferencia alkalmazásokat is.

A Kiberbiztonsági elsősegély – mit tegyünk kiberbiztonsági incidens esetén (Cyber First Aid) pedig reflektálni szeretne arra, hogy az EU lakosságának jelentős része nem tudja, hová, mely szervezethez kell fordulni informatikai biztonsági események esetén. Ez a téma leginkább a tanácsadásra összpontosít, főleg az online vásárlás közbeni csalásokra, és olyan incidensekre, amikor a felhasználó személyazonossága, személyes adatai kompromittálódtak. Fókuszban lesznek a banki csalások és a közösségi médiához köthető incidensek (pl. fiókfeltörések). A kulcsüzenet pedig a kiberhigiéniai készségek fontossága és a jó online gyakorlatok megalapozása.

A hazai eseménysorozat keretén belül október 26-án, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet szervezésében kerül megrendezésre a CyberSec Nemzeti Kiberbiztonsági Konferencia és a Hungarian Cyber Security Challenge (HCSC’21) elnevezésű IT biztonsági verseny döntője. A CyberSec konferencia során kerülnek kihirdetésre „Az év IT biztonsági kisfilmje” című, gyermekek számára meghirdetett videópályázat nyertesei is, amely során a nyertes pályaművek bemutatásra kerülnek.

A magyarországi programokról, a kiberversenyről, az IT biztonsági videópályázatról az alábbi oldalakon talál bővebb információt:
Kiberhónap

HCSC’21

Az év IT biztonsági kisfilmje videópályázat

Az ECSM kampány elindulását az eseményeket nemzetközi szinten koordináló szervezet, az Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökség (ENISA) is bejelentette.