sextortion

Az LMBTQ közösség tagjait célozzák a legújabb sextortion kampánnyal

 

Az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) a héten hívta fel az LMBTQ közösség figyelmét az őket célzó, különböző társkereső platformokon (pl.: Grindr és Feeld) terjedő zsarolókampányra.

AZ FTC szerint a támadók potenciális partnernek kiadva magukat küldözgetnek pikáns fényképeket – állításuk szerint magukról –, arra kérve beszélgetőpartnerüket, hogy viszonozzák a fotókat. Amennyiben ez megtörténik, a támadók zsarolni kezdik az áldozatokat, hogy elküldik a fényképeket a felhasználó barátainak, családjának és munkahelyének, ha nem fizetnek – a lenyomozhatatlansága miatt egyre népszerűbb – ajándékutalványban. Egyes elkövetők még néhány nevet is felsorolnak a fotók címzettjei közül, hogy hitelesebb legyen a fenyegetés, más csalók azonban a magukat még nem teljes mértékben felvállaló felhasználókat veszik célba, rájuk ugyanis feltehetően nagyobb pszichológiai nyomás gyakorolhatnak a váltságdíj megfizetése érdekében.

Az LMBTQ társkereső oldalak felhasználóinak az FTC azt javasolja, hogy ne osszanak meg magukról intim fotókat, főleg olyanokkal ne, akiket épphogy megismertek az interneten, és nem lehetnek biztosak a másik valódi kilétében és szándékaiban. További intézkedésként a következők javasoltak:

  • Ellenőrizzük csevegőpartnerünk fényképeit és adatait, hogy nem használják-e másik fióknál is azokat! Amennyiben igen, kezdhetünk gyanakodni.
  • Ne osszunk meg személyes adatokat az interneten megismert csevegőpartnereinkkel, beleértve például a telefonszámunkat, e-mail címünket, közösségi profiljainkat!
  • Ne engedjünk zsarolásnak, és ne fizessünk a fényképekért cserébe! Nincs rá garancia, hogy fizetés esetén visszakapjuk a fotókat, és azokat nem hozzák nyilvánosságra.

Az online társkereső platformok régóta igyekeznek felhívni a felhasználók figyelmét az ilyen jellegű kockázatokra. A Grindr szerint a közösségi média és társkereső platformok kiemelt szerepet játszanak abban, hogy a támadók elérjék és kihasználják az értelmes kapcsolatra vágyó felhasználókat. Nem meglepő, hogy 2021-ben tömegesen megugrott a Sextortion csalások száma, amely 113 millió dollár veszteséget jelentett az amerikai felhasználóknak – derült ki az FBI Internet Crime Complaint Center (IC3) jelentéséből.

(bleepingcomputer.com)