Hogyan törölhetjük Google-fiókunkat és mit jelent a használattól való elállás?

Google-fiókunk törlése előtt érdemes tájékozódnunk arról, hogy ez mivel is jár, például, hogy milyen Google-szolgáltatásokat érint, illetve, hogy milyen előzetes intézkedésekkel lehet felkészülni a törlésre. Javasolt például a Google Irányítópult segítségével áttekinteni és szükség esetén letölteni a fiókhoz tartozó adatokat, ugyanis ezek a törlés után nem lesznek elérhetőek. A letöltéshez további segítséget talál a Google hivatalos Súgó oldalán.

Google-fiók törlése

Bejelentkezés után lépjünk az Adatok és Adatvédelem oldalra, majd görgessünk le az Az adataival és az adatvédelemmel kapcsolatos lehetőségek részhez. Kattintsunk a További lehetőségekre, majd válasszuk a Google-fiók törlése opciót.

(A teljes méretért kattints a képre!)

(A teljes méretért kattints a képre!)

Miután megadtuk a jelszavunkat, egy újabb adatösszesítő oldalra kerülünk, ahol amellett, hogy áttekinthetjük milyen szolgáltatásokat érint a törlés, valamint újfent lehetőségünk van letölteni az adatainkat.

A lent található két ellenőrző nyilatkozat bepipálása után kattintsunk a Fiók törlése gombra. Amennyiben véletlenül került sor a fiók törlésére, rövid ideig még lehetőségünk van helyreállítani a fiókot, a Fiók helyreállítása opcióval. Erről bővebb információ a Google Súgó oldalán található.

 

Elállás a Google-fiók használatától

2022. május 28-tól az Európai Gazdasági Térségben (EGT) érvényes jogszabályok az EGT-beli fogyasztók számára lehetővé teszik a Google-fiókjuk használatától való elállást.

De mit jelent mindez?

Ez azt jelenti, hogy a felhasználóknak 14 napon belül jogukban áll indoklás nélkül elállni a Google-lel kötött Általános Szerződési Feltételektől. Gyakorlatilag ezzel is a Google-fiók törlését érhetjük el, annyi különbséggel, hogy ilyenkor a fiókot nem maga a felhasználó törli, csupán kérvényezi azt a szolgáltatótól.

Ehhez nem kell mást tennünk, csak ki kell töltenünk egy Elállásnyilatkozatot. A Google leírása szerint az elállási kérelmeknek csak abban az esetben tesznek eleget, ha a fiókot 14 napon belül hozták létre. A nyilatkozat leadásáról, illetve annak további állapotáról a Google e-mailben küld üzenetet.

(A teljes méretért kattints a képre!)

(A teljes méretért kattints a képre!)