Videójátékok karantén idején – mire figyeljünk

A kijárási korlátozás idején komoly problémát okozhat a gyermekek számára a napi rutin felborulása, a bezártság és a mozgáshiány. Jelen helyzetben még a WHO is elismeri a videójátékok hatékony szerepét (lásd: #PlayApartTogether kezdeményezés), azonban fontos, hogy szülőként szánjunk egy kis időt arra, hogy eldöntsük, mivel játszhat a gyermek.

 • Állítsunk fel egyértelmű szabályokat, amelyek azután ránk is vonatkoznak. Legyünk következetesek az ígéretekkel, a megbeszélt játékidőt lehetőleg ne vonjuk vissza.

 

 • Számos oktatási applikáció nyújthat segítséget, ami játszva biztosítja a tanulást, azonban az alkalmazás kiválasztása során az alábbiakra érdemes figyelünk.
  • Milyen jogosultságokat kér az alkalmazás.
   Mindig gondoljuk végig, hogy egy adott alkalmazásnak milyen jogosultságra lehet szüksége a működéshez, és ne engedélyezzünk korlátlan hozzáférést gyermekünk készülékéhez. Egy idegen nyelv oktatására szánt applikáció esetén például, ha nincs szükség a helyadatokhoz, vagy a kamerához való hozzáféréshez, ne engedélyezzük azokat!
  • Mennyire megbízható az alkalmazás.
   Érdemes tájékozódni, hogy a kiszemelt alkalmazás, mennyire megbízható, mások szerint mennyire képes ellátni célját, valamint, hogy annak a korcsoportnak szánták-e az alkalmazás, amelybe gyermekünk tartozik.

 

 • Törekedjünk a közös játékra! Elérhetőek például sportjátékok, amelyekkel az egész család együtt játszhat otthon, de ne felejtsük el a hagyományos játékokat sem, mint a kártya, vagy a társasjátékok.

 

 • Csökkenthetjük a gyerekek mozgáshiányát, ha napi szinten elvégeztetünk velük néhány gyakorlatot. Egyes fitnesz mobilapplikációk ebben segítséget nyújthatnak! Keressünk néhány egyszerű, kis helyigényű feladatot gyermekünknek, amit napi szinten el tud végezni. Figyeljünk arra, hogy a gyermek szabályosan végezze el a feladatokat, nehogy megsérüljön. Amennyiben a mobilapplikáció mellett döntünk, úgy ilyenkor is érdemes a fent említett javaslatokat figyelembe venni.

 

 • A kijárási korlátozás ideje alatt a gyermekek sem találkozhatnak és játszhatnak barátaikkal, pedig fejlődésük szempontjából fontos, hogy azonos korosztályúakkal tartsák a kapcsolatot. Ne tiltsuk meg teljesen a kommunikációt, hanem támogassuk azt, de szabjunk szigorú időkorlátot! Nagy segítséget jelenthethet, ha egy szülői közösség megállapodik a kapcsolattartási időablakról, mert egy közös és következetes normához a gyerekek is könnyebben tudnan alkalmazkodni, és csökkentjük a kirekesztettség érzését.