A Google mostmár több eszközön keresztül is szinkronizálja a Passkey-eket

A Google szeptember 19-én bejelentette, hogy azok a felhasználók, akik eddig passkey-eket használtak az alkalmazásokba és weboldalakra való bejelentkezéshez, mostantól nem csak az Androidos okostelefonjukról élvezhetik a lehetőséget.

Az óriáscég 2022-ben vezette be a passkey támogatást Androidon, és Google Chrome-ban, ezzel lehetővé téve a jelszó nélküli hitelesítést. A jelszavakkal ellentétben ezt a biztonsági megoldást sokkal kevésbé veszélyeztetik adatszivárgások, és adathalász támadások, ezért sok kiberbiztonsági szakértő biztonságosabbnak véli, mint a jelszavakat. Ezeket a passkey-eket a Google Password Manager-ben tudják tárolni a felhasználók és ahhoz, hogy ezeket elérjék más eszközökről, eddig egy QR-kódot kellett beolvasniuk. Ez azonban most megváltozott.

Mostantól a Google Password Manager passkey funkciója Windowson, macOS-en, Linuxon és Androidon is elérhető, ezen felül az összes eszközünkön automatikusan szinkronizálásra kerülnek, így megkönnyítve a bejelentkezést. Azért, hogy a passkey-ek végpontok közti titkosítással és egyéb tekintetben is megfelelő védelemmel rendelkezzenek, a Google bevezetett egy új funkciót, a Google Password Manager PIN kódot, ami egy minimum 6 karakter hosszú (a beállítások mélyében igény szerint hosszabbra állítható) PIN kód, amit a felhasználóknak meg kell adniuk, amikor passkey-ükhöz próbálnak hozzáférni.

A Google továbbá azt is megjegyzi, hogy a funkció jelenleg béta tesztelés alatt áll ChromeOS-en, illetve hamarosan elérhetővé válik iOS felhasználók számára is.

 

(securityweek.com)