Amit az e-hulladék kezeléséről tudni kell

 

A gyors ütemű technológiai fejlődés hatására évről-évre egyre több e-hulladék keletkezik, nem csupán a szervezeteknél, hanem a háztartásokban is. Az elektromos és elektronikai berendezésekben található veszélyes anyagok ─ ólom, báriumvegyületek, higany, stb. ─ miatt ezeket a készülékeket nem szabad települési hulladékként (a vegyes háztartási kukába) kidobni.

Mit nevezünk e-hulladéknak?

  • a háztartási kis- és nagygépeket, mint például a mosógép vagy a porszívó;
  • információtechnológiai (IT) és távközléséi berendezéseket, mint például a számítógép, mobiltelefon;
  • szórakoztató elektronikai berendezéseket, mint például a TV, videókamera;
  • szabadidős és sportfelszerelések, játékok, mint például az elektromos futópad és villanyvonat;
  • orvosi berendezések, mint a például a vérnyomásmérő;
  • és az elektromos szerszámokat, mint például az elektromos fúró és csavarbehajtó.

 

Miért kell az e-hulladékot szelektíven gyűjteni?

A fent felsorolt készülékek olyan anyagokat tartalmazhatnak, amelyek a kommunális hulladék elégetésekor nem semmisülnek meg, sőt azok természetbe kerülése esetén károsan hathatnak környezetünkre és az emberi egészségre. Ezért fontos, hogy az e-hulladékot a megfelelő helyen adjuk le, így azokat a veszélyesanyag-lerakóba vagy égetőbe tudják szállítani. Továbbá a legtöbb berendezéshez használt fémanyag és a nyomtatott áramköri lapok fémtartalma újrahasznosítható, így ezzel is hozzájárulhatunk Földünk rohamosan kimerülő természeti erőforrásaival való takarékoskodáshoz.

Hol adható le az e-hulladék?

A 197/2014. (VIII. 1.) Korm. rendeletben foglaltak alapján az elektromos és elektronikai termékeket árusító boltok többsége köteles az általunk felajánlott elektronikai hulladék térítésmentes átvételére.

Továbbá országszerte találhatók hulladékudvarok, amelyekben szintén ingyenesen leadhatók az elektromos és elektronikai hulladékok. Budapesten jelenleg 17 hulladékgyűjtő udvar működik, erről bővebb információ az FKF weboldalán található, beleértve a hulladékudvarok elérhetőségeit, és az egyszerre leadható hulladékmennyiséget.

Mit tehetünk az e-hulladékcsökkentés érdekében?

  • Először is érdemes mérsékelni az elektromos és elektronikai készülékek beszerzését. Amennyiben egy berendezésre nincs feltétlenül szükségünk, ne vásároljuk meg, ezáltal is csökkentve az e-hulladék keletkezését.
  • Adjuk tovább a még működő, de számunkra már feleslegessé vált eszközeinket, ezzel újrahasznosítva a készüléket.