Így védekezz az online albérletes csalások ellen!

Elterjedt csalási forma az un. albérletes csalás, melynek egyik leggyakoribb elkövetési módszere röviden az, hogy az elkövető meghirdet valamilyen platformon, például közösségi médiában – de akár népszerűbb online hirdetési felületen – egy lakást bérbeadásra, majd ezt az ingatlant több személy részére is „bérbe adja”. A bérbeadással kapcsolatos díjak (albérleti díj, kaució) kifizetésre kerülnek, majd a hirdető elérhetetlenné válik.

Ezután többnyire kiderül, hogy a hirdető személyazonossága nem volt valós és/vagy az ingatlan kiadására nem volt jogosult, mivel nem volt tulajdonos. A megbeszéléskor jellemző az, hogy valamilyen külső helyszínen találkozik az elkövető a gyanútlan albérletet kereső személyekkel. Vagy akár amiatt, hogy ne csússzon le egy online fotók alapján különösen jónak tűnő ajánlatról a bérlő, még a folyamat legelején, a szerződéskötés előtt kér tőle az elkövető, például foglaló címén.
(Ne feledjük: a csalók a profitért jól kitalált történeteket tudnak köríteni, hogy miért sürgős cselekednünk, és minél hamarabb pénzt utalnunk❗)

Sajnos előfordul az is, hogy a lakáskeresők a hirdetővel még csak nem is találkoznak személyesen, csak online tartják a kapcsolatot, és az ingatlan megtekintése nélkül írnak alá e-mailben küldött szerződést, majd utalják el a kért díjat.

A felvételi ponthatárok kihirdetését követően sokan kezdenek albérlet, lakáskeresésbe. Különösen ha például vidékről költözik valaki egy távolabbi városba, országrészbe, előfordulhat, hogy egy utazást meg akar spórolni a lakás bérbevétele előtti megtekintés kihagyásával.

Azonban ezzel komoly kockázatot vállal

TIPPEK, TANÁCSOK - Hogyan lehet elkerülni, hogy online ingatlanos csalások áldozatává váljunk?

Tekintsük meg a hirdetést alaposan, hogy rábukkanunk-e valamilyen árulkodó jelre, hogy gond lehet a hirdetéssel. Például a rossz helyesírásra, vagy arra, hogy a leírás túlságosan rövid vagy általános, még a lakás legalapvetőbb tulajdonságait sem tartalmazza, amit a tulajdonosnak tudnia kellene. Gyanús lehet az irreálisan alacsony, „bérlőcsalogató” ár. Önmagában ezek a dolgok természetesen nem jelentenek automatikusan csalási szándékot, de az összképet segíthetnek átlátni.

Kutassunk az interneten! Sok esetben hoznak létre a károsultak a közösségi médiában csoportokat, melyben megosztják azokat a hirdetéseket, amelyek által sértetté váltak. Ha gyanús jeleket észlelünk egy ingatlan kapcsán, érdemes ezeket a csoportokat „átfutni”! Érdemes lehet azt is ellenőrizni, hogy ezeket a hirdetési képeket felhasználtak-e már valahol az interneten.

Nézzük meg, hogy más oldalakon is meg van-e hirdetve az adott lakás / ingatlan, és ugyanazok-e a feltételek és információk!

Mindenfajta szerződéskötés és pénzátadás előtt érdemes lekérni a földhivatali nyilvántartás online felületén az ingatlan tulajdoni lapját. Ez tartalmazza a lakás alapvető tulajdonságait és a tulajdonos(ok) nevét, születési évét. A hirdetővel való kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás során gondosan figyeljünk rá, hogy kivel beszélünk, milyen néven mutatkozik be (hiszen ilyenkor az adatai még nem ismertek), illetve rákérdezhetünk arra is, hogy övé-e a lakás? Figyeljünk rá, hogy esetleg előad-e bármilyen történetet a lakással kapcsolatban (pl.: édesanyámtól örököltem, bátyámmal közös lakás, stb.), ugyanis ezek az információ morzsák mind ellenőrizhetők, és ezáltal vállhat hitelessé a hirdető. Önmagában azt kell ilyenkor tisztáznunk, hogy egyáltalán jogosult-e a hirdető kiadni nekünk az ingatlant!

Beszélgetés: Kérdezzük ki a tulajdonost az ingatlanról, a környékről, közlekedésről és a bérleti feltételekről. Egy valódi tulajdonos általában részletes információval szolgálhat. Gyanús lehet, ha nem tud ezekre a kérdésekre válaszolni a hirdető.

Legyünk tisztában az ingatlankiadás jogi procedúrájának alapjaival, és tudjuk azt, hogy a folyamat mely szakaszában, milyen pénzösszeget kell átadnunk a főbérlőnek, ugyanis a csalások során gyakran kérnek el olyan összegeket, amelyek nem tartoznak az ügylethez (pl.: foglaló). Az ingatlanbérlés folyamatának átlátását nagyban megkönnyítik az internetes szaksajtóban megtalálható rövid összefoglaló cikkek.

Ne engedjünk a sürgetésnek! A csalók sok esetben gyakorolnak valamiféle pressziót a leendő áldozatokon, akik emiatt nem veszik észre az egyéb intő jeleket. Ilyen presszió lehet az időfaktor egy albérletkeresés során vagy éppen egyéb komoly érdeklődőkre való hivatkozás. Megoldás az, hogy gondolatban lépjünk egy kicsit hátrébb a szituációtól, és próbáljuk meg higgadtan, objektíven áttekinteni a helyzetünket!

Árulkodó jel lehet, ha nem lehet a bérbeadandó ingatlant megtekinteni. Jellemzően ilyenkor valamilyen ürügy hangzik el, hogy miért nem tekinthető meg az ingatlan (pl.: még laknak benne, felújítás alatt áll jelenleg, stb.), azonban egyik fenti indok sem zárhatja ki önmagában azt, hogy ingatlan megtekinthető legyen. Ha valaki valóban az ingatlan tulajdonosa – vagy az ügylet tényleges megbízottja – akkor biztosan lehetővé tudja számunkra tenni az ingatlan megtekintését.

Mindenképpen ragaszkodjunk a szerződéshez, hiszen egy komoly anyagi vonzattal járó polgárjogi ügyletről van szó. A szerződéskötést megelőzően mind a bérbeadó, mind pedig a bérlő adatait rögzíteni kell a szerződésben. Ilyenkor nem szabad szemérmesnek lenni, mindenképpen el kell kérni a személyazonosító okmányát vagy egyéb hitelesnek tekinthető okmányát (személyazonosító igazolvány, vezetői engedély, útlevél megfelelő, DE fényképes kondibérlet, könyvtárjegy stb. NEM) a másik szerződő félnek. Az okmányon szereplő fényképet össze kell hasonlítani a jelen lévő személlyel, az adatokat pedig szükséges összevetni a szerződésben rögzített adatokkal. Ebben a helyzetben nem kell kényelmetlenül éreznünk magunkat, egy jóhiszemű bérbeadó magától értetődőnek fogja venni ezt a procedúrát. Ha valaki elzárkózik ettől, akkor az legyen gyanús! (A tulajdoni lapon rögzített adatokról se feledkezzünk meg!)

Nézzük egészben a képet, és az ingatlannal kapcsolatos történetet. Vegyük figyelembe az összes fenti körülményt és adatot. Ha végiggondoljuk fejben az egész szituációt, akkor kiszűrhetjük az esetleges csalásra utaló jeleket.

Összefoglalva:

❌ Ami túl szép, hogy igaz legyen, az nem is igaz!

❗ Ellenőrizzük a főbérlő/tulajdonos személyét!

❌ Ne engedjünk a sürgetésnek!

❗ A kaució kifizetése előtt mindenképpen nézzük meg élőben az ingatlant!

❌ Szerződést ne online kössünk!

❗ Nézzük meg az összképet!