A Fehér Ház arra kötelezné a CRI-tag országokat, hogy ne fizessenek váltságdíjat a kiberbűnözőknek

Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsa (NSC) közös nyilatkozat kiadására sürgeti a nemzetközi zsarolóvírus elleni kezdeményezésben (International Counter Ransomware Initiative – CRI) résztvevő országok kormányait, amelyben kijelentik, hogy nem fizetnek váltságdíjat a kiberbűnözőknek. A nyilatkozat a résztvevő kormányokra vonatkozna, nem pedig a vállalatokra és más szervezetekre.

A CRI 2021-ben indult 31 taggal, azonban ahogy a nemzetállamok által elkövetett váltságdíj-fizetéses támadások egyre nagyobb figyelmet kapnak, a tagság is folyamatosan bővül.

A Recorded Future News által megkérdezett szakértők a javasolt dokumentumot fontos lépésnek tartják a zsarolóvírusok elleni küzdelemben, amelyek ─ mint megjegyezték ─ az áldozatok fizetési hajlandóságától még elterjedtebbé válnak.

„A kormányoknak példát kellene mutatniuk azzal, hogy nem fizetnek váltságdíjat” ─ mondta Allan Liska, a Recorded Future fenyegetettségelemzője.

Azonban nem minden szakértő támogatja a tervet. Marc Rogers prominens white-hat hacker aggodalmának adott hangot a Fehér Ház megközelítésével kapcsolatban. Rogers szerint ahelyett, hogy nyomást gyakorolnának az országokra, hogy ne fizessenek váltságdíjat, nagyobb hangsúlyt kellene fektetni arra, hogy a kevésbé fejlett kormányokat segítsék kibervédelmük javításában, különösen mivel a zsarolóvírus-támadások gyakran olyan kiberbiztonsági réseket használnak ki, amelyek viszonylag könnyen orvosolhatók.

„Ha ezt az energiát arra fordítanák, hogy az összes résztvevő ország a kiberhigiéniai problémák megoldására fókuszálna, akkor valóban mérhető hatást érnénk el a váltságdíj elleni védekezéssel kapcsolatban” – mondta Rogers.

(therecord.media)