Kibertámadás érte a görög földhivatalt

A görögországi földhivatal bejelentette, hogy korlátozott mértékű adatszivárgást szenvedett, miután kibertámadás érte az informatikai rendszerét.

A hackereknek sikerült feltörni az alkalmazottak termináljait, és ellopni 1,2 GB adatot. A megszerzett információk állítólag nem tartalmaznak személyes adatot, hanem elsősorban tipikus adminisztratív dokumentumokból állnak, amelyek nyilvánosságra hozatala várhatóan nem befolyásolja a hivatal működését. A közlemény szerint a hackerek sikertelenül próbáltak egy rosszindulatú felhasználói fiókot létrehozni az ügynökség központi adatbázisába való beszivárgáshoz. Viszont az adatbázis egyik naponta frissülő biztonsági mentéséhez hozzáfértek, azonban nem sikerült az ott tárolt adatokat külső szerverre menteniük. A földhivatal belső vizsgálata során nem találtak bizonyítékot arra, hogy a támadók ransomware-t telepítettek volna a feltört rendszerekre.

A ransomware támadás kockázatának csökkentése érdekében olyan sürgősségi intézkedéseket hoztak, mint például a VPN hozzáférések megszüntetése.

Elővigyázatosságból a földhivatal minden alkalmazottjánál jelszóváltoztatást kényszerítettek ki és kötelezővé tették a kétfaktoros hitelesítést, a fiókjukat érintő illetéktelen hozzáférések megakadályozásának érdekében.

 

(bleepingcomputer.com)