SeConSys – Elérhető a 2021. évi történések alapján aktualizált kiberbiztonsági kézikönyv

Az ipari rendszerek kiberbiztonság hatalmas kihívást jelent nemcsak Magyarországon, hanem világszerte. A rendszerek nem csak határon belül, hanem országhatáron kívül is egyre inkább összekapcsoltabbak, sőt a határon túl nem tervezetten megtermelt zöld energia mennyisége hazánkban is megjelenik. Emiatt, illetve az ehhez kapcsolódó szabályozások hatására a villamosenergia-rendszerirányítók működése is megnehezül. Elkerülhetetlen a szorosabb együttműködés, és már megjelentek további törekvések is arra vonatkozóan, hogy a kontinentális szintű szabályozást hogyan lehet a leghatékonyabb módon alakítani és működtetni.

A SeConSys együttműködés keretében készült, eddigi tapasztalatokat, legjobb gyakorlatokat és megalapozott szakmai javaslatokat tartalmazó Villamosenergetikai ipari felügyeleti rendszerek kiberbiztonsági kézikönyve című kiadvány ezen kihívások kezelésében nyújthat segítséget üzemeltetők és szakértők számára, de a szakterületi sajátosságok iránt érdeklődőknek is hasznos olvasmány. Az első, 2019-es kiadás óta eltelt időszak eseményei indokolttá tették a kézikönyv aktualizálását, amelynek eredménye a kézikönyv 2021-es, frissített kiadása.

Az aktualizált kiadás lényeges új elemei az előző kiadáshoz képest:

  • az incidenslista aktualizálása (1. melléklet),
  • a szabályozási változások átvezetése (4.7.2. pont, 9. melléklet),
  • a jellemzően az USA-t érő támadások és azok következményeinek megjelenítése (teljes egészében újraírt 7. melléklet),
  • az IT, OT, ICS jellemzők, egyezések, specifikumok, bemutatása, fogalmi tisztázása (az új, 16. mellékletben, valamint a 2.4. pontban),
  • a Purdue modell pontosítása (a kibővített 7.1. pontban),
  • az Aurora teszt ismertetése (az új 3.3.1. pontban)
  • a kiberbiztonsági kutatás-fejlesztés aktualitásainak bemutatása (az aktualizált 5.2.1. pontban).

A SeConSys weboldalán a téma iránt érdeklődők további információkat és érdekességeket találhatnak: https://seconsys.eu/