Digitális adatvédelmi tanácsok az Amerikai Egyesült Államokba történő utazáskor

Amennyiben az Amerikai Egyesült Államokba készülünk a nyaralás alatt, jó, ha tudjuk, hogy az amerikai határőrség, U.S. Customs and Border Protection (CBP), számára engedélyezett az utazók elektronikus eszközeinek tartalmának megismerése az országba történő be- és kilépéskor, külön végzés nélkül.

A digitális jogok érvényesítéséért küzdő Electronic Frontier Foundation (EFF) ajánlása szerint javasolt néhány megelőző intézkedést tennünk:

  • Csak annyi eszközt vigyünk magunkkal, amennyire biztosan szükségünk lesz, lehetőleg olyan (helyettesítő) eszközt válasszunk, amelyen nem tárolunk személyes adatokat.
  • Utazás előtt készítsünk biztonsági mentést (backup), a CBP a felhőt is átvizsgálhatja, ezért a biztonsági mentést inkább offline módon tároljuk.
  • Használjunk teljes lemezes titkosítást (laptop esetén például a BitLocker megfelelő megoldás lehet).
  • Egyes jelszószéfek rendelkeznek „ál profil” (decoy) funkcióval, azaz lehetőségünk van létrehozni egy üres profilt, külön jelszóval.
  • A határnál legyünk együttműködőek és őszinték. A határőrségnek lehetősége van „eszkalálni a vizsgálatot”, ami a hosszas kihallgatás mellett azzal járhat, hogy akár hónapokra is nélkülöznünk kell eszközünket.

A vizsgálat után pedig ne felejtsünk el jelszót cserélni.

Amennyiben úgy érezzük, hogy jogsérelem ért minket, jelenthetjük az esetet az EFF-nek: borders[@]eff.org