Vigyázat! Újra a SPAR nevében támadnak a csalók!

Csalók élnek vissza a SPAR nevével és arculati elemeivel egy nemrég létrehozott Facebook oldalon. A valószínűsíthetően adathalász oldal egy népszerű “számolós” játékkal hívja fel magára a figyelmet, és az első 500 helyesen válaszoló kommentelőnek 20 000 Ft készpénzt ígérnek. Ebben az átverésben a csalók trükkje az, hogy a posztban szereplő játék elterelheti az olvasó figyelmét arról, hogy ez valójában nem egy hivatalos nyereményjáték. Mostani tippünkben összeszedtük, hogy mire kell figyelni ahhoz, hogy ezeket gyorsan kiszűrhessük.

Az oldal üzemeltetői azt ígérik, hogy a „nyertesekkel” felveszik a kapcsolatot, feltételezhetően annak reményében, hogy az áldozatok további érzékeny adatokat adjanak meg.  Ilyen adat lehet többek között az e-mail cím, amelyre a csalók a későbbiekben adathalász leveleket küldhetnek.

Az adathalász bejegyzés

Így szúrd ki a csaló nyereményjátékokat!

  1. Részvételi-és Játékszabályzat hiánya

Az interneten meghirdetett nyereményjátékok esetében is kötelező közzétenni a hivatalos Részvételi-és Játékszabályzatot, amelyet a játékos a nyereményjátékba való jelentkezéssel automatikusan elfogad. Amennyiben nincs játékszabályzat, szinte biztos, hogy az oldal hamis.

  1. Frissen létrehozott oldal és a követők száma

Az adathalász oldalak egyik ismeréve, hogy sok esetben közvetlenül az adathalász kampány előtt hozzák őket létre, ezáltal követőbázisuk is sokkal kisebb lesz, mint az eredeti oldalnak. Sok esetben az oldal neve is árulkodó lehet.

  1. Helyesírási hibák és magyartalan szöveg

Másik fontos ismérv, ha a poszt furcsa megfogalmazású, netán helyesírási hibákat, elütéseket is találunk benne.

A SPAR Magyarország Kft. a Facebook oldalukon közzétett bejegyzésben felhívja a figyelmet arra, hogy áruházláncuk nem hirdetett meg semmilyen nyereményjátékot, továbbá megtették a szükséges jogi lépéseket az ügy érdekében.

Forrás: SPAR Magyarország