A Google Chrome ezentúl jobb védelmet biztosít a jelszóval védett fájlok letöltésekor

A Google Chrome mostantól „gyanús” és „veszélyes” kockázati besorolású figyelmeztetéseket jelenít meg a jelszóval védett fájlok letöltésekor és több információt tartalmazó riasztást is ad az esetlegesen rosszindulatú letöltött fájlokról.

A részletesebb figyelmeztető üzenetek segítenek a felhasználóknak megismerni azt, hogy az internetről letöltött fájlok mekkora kockázatot jelenthetnek számukra. Ennek érdekében a Google egy kétszintű figyelmeztető rendszert vezetett be, amely a Safe Browsing szolgáltatásból származik és a mesterséges intelligencia segítségével, a rosszindulatú programokkal kapcsolatos információk alapján értékeli a valós kockázatot.

A figyelmeztetések e két típusát ikonográfia, szín és szöveg különbözteti meg, a veszély jellege és a Safe Browsing biztonsági szint alapján.

1. ábra Kétszintű Chrome letöltési figyelmeztetések forrás: Google

 

A Chrome annak érdekében, hogy extra védelmet nyújtson, elküldi a gyanús fájlokat a vállalat szervereire, hogy alaposabban meg tudja vizsgálni azokat a felhasználókat, akiknél engedélyezve van az Enhanced Protection mode a Safe Browsing szolgáltatásnál. A jelszóval védett archívumok (például zip,.7z vagy .rar) letöltésekor az Enhanced Protection funkcióval rendelkező felhasználókat a rendszer felkéri a jelszó megadására, mielőtt elküldenék a fájlt további ellenőrzésre.

A vállalat szervereire feltöltött fájlok és fájljelszavak a szkennelés után azonnal törlődnek, az összegyűjtött adatok pedig csak a Chrome felhasználók védelmének növelésére szolgálnak.

Azok, akik a Chrome böngészőt Standard Protection módban használják, szintén felkérést kapnak, hogy adják meg a letöltött archívumok jelszavát. Azonban mind a fájl, mind a jelszó a helyi eszközön marad, és csak az archívum tartalmának metaadatait ellenőrzi a Safe Browsing.

2. ábra A Chrome jelszóval védett archiválási figyelmeztetései forrás: Google

 

 

Ebben a módban is a felhasználók mindaddig védettek, amíg a Safe Browsing korábban látta és kategorizálta a rosszindulatú programokat.

Ezek a fejlesztések jelentős változásokat eredményezhetnek a felhasználók szokásaiban és összességében jobb védelmet is biztosítanak a rosszindulatú letöltések ellen.

 

(bleepingcomputer.com)