A támadók a Facebookon hamis AI szerkesztő hirdetések által szerzik meg jelszavainkat

Egy rosszindulatú hirdetési kampány a Facebookon azokat a felhasználókat célozza meg, akik mesterséges intelligencia (AI) képszerkesztő eszközöket keresnek. A támadók legális szoftvereket utánzó, hamis alkalmazások telepítésével szerzik meg az áldozatok hitelesítő adatait.

A támadás a Facebook oldalak tulajdonosainak küldött adathalász üzenettel kezdődik, amely hamis fiókvédelmi oldalakra irányítja, hogy megszerezzék a felhasználó bejelentkezési adatait.

Miután a támadók megszerezték a hitelesítő adatokat, átveszik az irányítást az áldozatok fiókjai és oldalai felett, rosszindulatú közösségimédia bejegyzéseket tesznek közzé, melyeket fizetett hirdetésekkel népszerűsítenek.

1. ábra Hamis AI fotószerkesztő webhely forrás: Trend Micro

 

Azok a Facebook felhasználók, akik rákattintanak erre a rosszindulatú URL-re, egy hamis weboldalra irányítódnak át, mely valójában egy legitimnek tűnő AI képszerkesztő. Ezen az oldalon a felhasználókat arra kérik, hogy töltsék le és telepítsenek egy szoftvercsomagot, amely valójában a legitim ITarian távoli asztali eszköz. Ez úgy van konfigurálva, hogy elindít egy letöltőt és automatikusan leszedi a Lumma Stealer malwaret.

A rosszindulatú program ezután beszivárog a rendszerbe, lehetővé téve a támadók számára, hogy érzékeny információkhoz, például hitelesítő adatokhoz, kriptovalutatárca fájlokhoz, böngészőadatokhoz és jelszókezelő adatbázisokhoz férjenek hozzá.

A megszerzett adatokat a hackerek később eladják más kiberbűnözőknek, az áldozatok online fiókjainak feltörésére használják fel hogy ellopják pénzüket, valamint további csalásokat hajthatnak végre velük.

 

2. ábra Támadási folyamat forrás: Trend Micro

 

A felhasználói fiókok nagyobb fokú védelmének érdekében engedélyezni kell minden közösségi médiafiókon a többfaktoros hitelesítést (MFA) az illetéktelen hozzáférések ellen.

A szervezeteknek fel kell hívni a figyelmet az adathalász támadások veszélyeire, valamint arra, hogyan lehet felismerni a gyanús üzeneteket és hivatkozásokat.

A felhasználóknak mindig ellenőrizniük kell a linkek legitimitását, különösen azokat, amelyek személyes-, vagy bejelentkezési adatokat kérnek tőlük.

A pénzügyi csalások elkerüléséről többet megtudhatunk kiberpajzs.hu weboldalán.

 

(bleepingcomputer.com)