Elítélték az Empire Market tulajdonosait

Két chicagói férfit ítélt el a szövetségi bíróság az „Empire Market” nevű népszerű Dark Webes piactér üzemeltetése miatt, amely 430 millió dollárnyi illegális pénzmozgást bonyolított le 2018 februárja és 2020 augusztusa között. Az Empire Marketen drogokat, kemikáliákat, ékszert, bankkártya adatokat, malwareket, hamis bankjegyeket és egyéb illicit jószágokat árultak, a fizetés pedig többek között Moneroban, Litecoinban és Bitcoinban zajlott. A piactér váratlanul kapcsolt le 2020-ban, miután tartós zsaroláson alapuló DDoS-hullámok áldozatává vált.

A U.S. Department of Justice múlt héten azt nyilatkozta, hogy Thomas Pavey és Raheim Hamilton voltak a hamis bankjegyek kereskedéséért felelős személyek az AlphaBay-en még az Empire Market alapítása előtt. Az EM-en keresztül több mint 4 millió tranzakciót folytattak le, amely több mint 430 millió dollárnyi bevételt jelentett – a két operátor ezen kriptovalutás tranzakciókból vették ki a hasznukat.

Jelenleg öt vádpontban emeltek vádat az üzemeltetők ellen:

  • hamisított amerikai bankjegyek eladása az AlphaBay-en,
  • ellenőrzött anyagok forgalmazása az Empire Market-en,
  • jogosulatlan hozzáférési eszközök birtoklására irányuló cselekmény,
  • hamis valuták eladása az Empire Market-en,
  • pénzmosás elkövetése illegális tevékenységekből származó bevételek elrejtése céljából.

Amennyiben mind az öt pontban bűnösnek ítélik a két férfit, akár életfogytiglani büntetésre is számíthatnak (részben a drogterjesztési vádpontok miatt, amelyekért minimum 10 év börtönbüntetés jár), illetve minden bűncselekményeikből származó bevételük és abból finanszírozott személyes vagyontárgyaik is elkobzásra kerülnek. A hatóságok már 75 millió dollár értékű kriptovalutát foglalt le, továbbá készpénzt és nemesfémeket.

További részletek a letartóztatásokról illetve az oldal lekapcsolásáról nem kerültek közlésre a folyamatban lévő végrehajtási eljárás miatt.

(bleepingcomputer.com)