Gyermekvédelmi funkció érkezett a Snapchatre, mutatjuk mi ez, és hogyan lehet beállítani!

A törvényhozók nyomására a népszerű multimédiás üzenetküldő alkalmazás, a Snapchat tavaly ígéretet tett arra, hogy komolyabb lépéseket fog tenni a platform szülői felügyeleti lehetőségei felé, továbbá igyekszik majd a kiskorú felhasználók védelmét szolgáló új funkciókkal előrukkolni, és íme!

A héten került bevezetésre a Snapchat új felügyeleti funkciója, az úgynevezett „Family Center”, amely lehetővé teszi a szülők számára, hogy megtudják, kivel kommunikál gyermekük az alkalmazáson keresztül.
Nem kell aggódniuk a tinédzsereknek sem, hogy a funkció engedélyezésével megszűnik a magánéletük, a szülők ugyanis csak azt láthatják, hogy kivel beszélgetnek, a beszélgetés tartalma továbbra is csak a beszélgetésben résztvevők számára lesz elérhető.

A Family Center bekapcsolásához mindkét félnek (szülőnek és gyereknek) rendelkeznie kell Snapchat fiókkal és alkalmazással. A profilunkba lépve, a jobb felső sarokban lévő beállítások (fogaskerék ⚙️) ikonra kattintva, legalul találjuk a Family Center menüpontot, ahol meghívhatjuk gyermekeinket a csatlakozáshoz.

Fontos, hogy az utóbbi művelethez „barát” (Friend) státuszú kapcsolatra van szükség.

(Kattints a képre a teljes mértért!)

Szülők, nevelőszülők és 25 évnél idősebb megbízható rokonok hívhatják meg a 13 és 18 év közötti* családtagjaikat, hogy csatlakozzanak a Family Centerhez. Ennek módja, hogy a listából kiválasztják a meghívni kívánt felhasználókat és a lent található „Send Invitation” (meghívó küldése) gombra kattintanak.

*Megjegyzés: a Snapchat felhasználói feltételei között szerepel, hogy 13 évnél fiatalabb gyermekek nem hozhatnak létre Snapchat fiókot.

A meghívó mindkét félnél direkt üzenetben lesz látható, és mint minden üzenet, a meghívó is eltűnik a megtekintés után vagy a megtekintést követő 24 órán belül, ezért érdemes olyan időpontban elküldeni a meghívást, amikor a fogadó fél biztosan el tudja fogadni azt.

 

Mire jó a Family Center?

  • A szülők megtekinthetik, hogy kikkel áll kapcsolatban, kikkel barátkozik Snapchaten a gyermekük.
  • Megnézhetik, hogy az elmúlt egy héten kivel folytatott beszélgetést a gyerek.
  • A szülők jelenthetik a zaklatókat és gyanús felhasználókat.

A Snapchat szerint a jövőben a Family Center több funkcióval is bővülni fog , addig is további segítséget nyújthat a működéséről és beállításáról szóló alábbi angol nyelvű videó.

Amire így is figyelni kell!

Annak ellenére, hogy egyre több közösségi platform igyekszik különböző funkciók beépítésével támogatni a szülői felügyeletet, és ezáltal a kiskorú gyermekek védelmét, azt nem, vagy csak nehezen tudják kiszűrni, hogy az ártó szándékú felhasználók egy hamis profil mögé bújva környékezik meg a gyerekeket.

Éppen ezért, a felügyeleti funkciókra támaszkodás önmagában nem megoldás, nem szabad elhagynunk, illetve elhanyagolnunk a beszélgetést gyerekeinkkel! A cél legyen az, hogy megtanulja felelősséggel használni az alkalmazásokat, azonban ehhez fel kell hívnunk a figyelmüket az online térben rájuk leselkedő veszélyekre, és meg kell tanítanunk nekik, hogy biztonságtudatosan élvezzék a közösségi oldalak nyújtotta lehetőségeket, amelyek közül a legfontosabb:

  • Az online térben sosem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy kivel is beszélgetünk valójában, ez igaz az olyan közösségi fiókokra is, mint a Snapchat. Szülőként fontos megértetni a gyermekkel, hogy nem szabad mindenkiben megbízni, ezért csak olyanokkal kommunikálhatnak, akik ismerősek.
  • A fiók beállításokra (fogaskerék ikon ⚙️) koppintva állítsuk be, hogy csupán a hozzáadott barátok (My friends) léphessenek kapcsolatba a gyermekkel. Ugyanígy korlátozzuk a helyzeti információk megosztását az ún. „szellem mód” (Ghost mode) engedélyezésével a See my location menüpont alatt.
  • Fontos azzal is tisztában lennünk, hogy bár a Snapchaten küldött üzenetek eltűnnek, ez nagyon könnyen kijátszható egy képernyő fotóval, ezért fontos, hogy megértessük a gyerekkel, hogy például meztelen képet sose küldjön senkinek, mert ezzel a másik fél visszaélhet.