Internethasználat az utazós napokon

Nyári cikksorozatunk első részéből már megismerhettük, hogy miért olyan fontos az otthoni hálózatunk. Nem, nem csak azért, mert ez biztosítja a kedvenc sorozatainkat és weboldalainkat, hanem ez hivatott megvédeni becses eszközeinket és adatainkat a behatolóktól. Természetesen előfordulhat, hogy ezt a „biztonságos várat” el kell hagynunk. Utazás és nyaralás során is kifejezetten hasznosnak bizonyul, ha hozzáférünk az internethez, legyen szó akár útvonaltervezésről, böngészésről vagy szeretteink eléréséről. Legyünk bármennyire is kitettek az utazás feltételeinek, mindig érdemes a biztonságos internethasználatra törekedni.

Nyilvános Wi-Fi

Manapság már bárhová megyünk nagyon gyorsan találhatunk publikus internetet elérést. Nagyon csábító lehet, hogy ingyen és bérmentve tudjuk az internetet böngészni kávénk szürcsölése mellett, de kétszer is gondoljuk meg, hogy rácsatlakozzunk-e az első szabad elérésű WiFi-re, ugyanis nem minden az, aminek látszik!

Gyakori, hogy a kiberbűnözők a helyszínre jellemző névvel látnak el és osztanak meg internet elérési pontokat. Amennyiben felcsatlakozunk egy nem megbízható hálózatra, minden internetes forgalmunk a támadó eszközén megy keresztül. Ha az üzenetek nincsenek levédve titkosító protokollokkal (mint például HTTPS), úgy olyan szenzitív információk is lehallgathatóvá válnak, mint a jelszavak, a felhasználónevek, vagy a banki azonosítók.

A nyilvános hálózatok esetében az is problémás lehet, hogy a bűnözők számára könnyű elérést biztosíthatunk az eszközeink kompromittálásához. Ilyenkor hálózati fájlmegosztás által sokkal kitettebbek lehetünk káros kódoknak vagy bármilyen rendszerünk sérülékenységeit kihasználó tevékenységeknek.

Mindezekből adódóan javasoljuk a nyílt internet használat mellőzését.

Mobilinternet és VPN

A nyílt hálózatok veszélyeinek talán legegyszerűbb és leghatásosabb módja a mobilinternet használata. Ilyenkor ugyanis a szolgáltatónk egy teljesen privát és megbízható hálózati kapcsolatot biztosít a mobil eszközünk és a torony között.

Külföldi utazás esetén is érdemes lehet mobilszolgáltatónknál megismerni a roaming szolgáltatások lehetőségeit. A mobilinternet a biztonság mellett egyfajta rugalmasságot és kényelmet is biztosít, amellyel a mai eszközök többségével meg tudjuk osztani az internetet más eszközeinkkel is. Így szükség esetén tudunk saját vezeték nélküli hálózatot biztosítani bárki számára.

Érdemes ilyen esetben VPN alkalmazást is alkalmazni. A virtuális privát hálózat vagyis a VPN képes egy teljesen titkosított csatornát kiépíteni, amelyet a végpontokon kívül senki más nem tudja feloldani – beleértve a beékelődött támadót se. Így biztonságba tudhatjuk az elküldött üzeneteink és személyes adataink bizalmasságát.

Természetesen előfordulhat az az eset is, hogy mobil adatforgalom hiányában rászorulunk az ingyenes nyílt hálózatokra, ám ebben az esetben csak böngészésre használjuk a net-hozzáférést, internetes fiókokba sose jelentkezzünk be!