Ne bízzuk magunkat az appok alapértelmezett adatvédelmi beállításaira!

 

Valahányszor regisztrálunk egy online közösségi platformon vagy telepítünk egy közösségi funkciókkal bíró alkalmazást, jobban tesszük, ha ellenőrizzük személyes adataink és megosztásaink láthatóságát, ugyanis előfordulhat, hogy egy alkalmazás alapértelmezés szerint bárki számára elérhetővé teszi az általunk közzétett tartalmakat.

Az alkalmazások többnyire lehetőséget adnak arra, hogy a felhasználók megoszthassák a személyükre vonatkozó adatokat. Egy túrázási témájú, vagy sport alkalmazás esetében ilyen információ lehet például a bejárt útvonal. Nemrég kapott publicitást egy témába vágó eset, miszerint az alapértelemzett adatvédelmi beállítások miatt egy felhasználó bármiféle nehézség nélkül hozzáfért egy számára ismeretlen, az alkalmazást szintén használó személy útvonalához és ezáltal megismerhette lakhelyét is.

Az ilyen és ehhez hasonló esetek elkerülése érdekében:

  • Vizsgáljuk felül adatvédelmi beállításainkat és korlátozzuk az általunk közzétett tartalmak láthatóságát, rögtön a regisztrációt/telepítést követően.
  • Kizárólag azoknak engedjünk hozzáférést posztjainkhoz, tartalmainkhoz, akiket személyesen is ismerünk, de még ebben az esetben is gondoljuk át alaposan, hogy valóban szükséges-e az adott információ megosztása.
  • Mindig ellenőrizzük az alkalmazások hozzáféréseit, kövessük a legkisebb jogosultság elvét és tiltsuk az alkalmazások működéséhez nem szükséges funkciókat.